Comisia Europeană a publicat normele în materie de concurenţă în sectorul agricol

0

Comisia Europeană a publicat primul raport privind aplicarea normelor în materie de concurenţă în sectorul agricol, document care arată că activitatea autorităţilor europene de concurenţă îi poate ajuta pe fermieri să obţină condiţii mai bune atunci când îşi vând produsele marilor cumpărători sau cooperativelor, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Normele UE în materie de concurenţă care interzic acordurile privind stabilirea preţurilor sau alte condiţii de comercializare, precum şi acordurile privind împărţirea pieţelor se aplică producţiei şi comercializării de produse agricole. Totuşi, Regulamentul privind organizarea comună a pieţelor prevede derogări de la aplicarea acestor norme, care afectează toate sau numai unele din sectoarele agricole ori se referă la situaţii specifice.”Acest raport evidenţiază modul în care legislaţia din domeniul agricol şi dreptul concurenţei merg mână în mână în vederea obţinerii unor rezultate mai echitabile şi mai eficiente, atât pentru producători, cât şi pentru consumatori. Să nu uităm ca fermierii au un statut special în ceea ce priveşte dreptul concurenţei. Organizaţiile de producători recunoscute îi pot ajuta să îşi consolideze poziţia în cadrul lanţului de aprovizionare cu produse alimentare”, a declarat comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan.

Autorităţile europene de concurenţă au efectuat 178 de investigaţii în sectorul agricol iar mai mult de o treime dintre aceste investigaţii i-au vizat pe prelucrătorii de produse agricole, fermierii constituind cel mai numeros grup de reclamanţi.

Aproape jumătate din cazurile de încălcare a normelor în materie de concurenţă identificate în urma investigaţiilor au vizat acorduri privind preţurile. În cele mai multe cazuri, aceste acorduri s-au încheiat între prelucrători concurenţi pentru a stabili preţul cu ridicata (de exemplu, pentru zahăr şi făină) sau între prelucrători şi comercianţii cu amănuntul pentru a stabili preţul de vânzare cu amănuntul (de exemplu, pentru produse lactate, carne sau ulei de floarea-soarelui). Alte încălcări au avut ca obiect acorduri privind producţia, schimbul de informaţii sau împărţirea pieţelor.

Citește și: Petre Daea intenţionează să introducă câte un abator mobil în fiecare comună din ţară

Articolul Comisia Europeană a publicat normele în materie de concurenţă în sectorul agricol apare prima dată în Agroteca.


Sursa: Comisia Europeană a publicat normele în materie de concurenţă în sectorul agricol

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele