Comisia Europeană: România, contracţie de 6% din PIB în 2020

0

Comisia Europeană a transmis că previziunile economice din vara acestui an pentru România sunt o contracţie de 6% din PIB şi o creştere de 4% în 2021.

 

Economia UE se va confrunta anul acesta cu o recesiune profundă, ca urmare a pandemiei de coronavirus, în pofida răspunsului politic rapid şi cuprinzător la nivel UE şi la nivel naţional, mai notează instituţia. Din cauza faptului că eliminarea restricţiilor de deplasare a persoanelor are loc mai lent decât a fost estimat în previziunile CE din primăvară, impactul asupra activităţii economice în 2020 va fi mai semnificativ decât a fost anticipat.

Comisia Europeană preconizează că „economia UE se va contracta cu 8,3 % în 2020 şi va creşte cu 5,8 % în 2021”, arată instituţia, într-un comunicat de presă. Astfel, CE preconizează că, în 2020, contracţia va fi semnificativ mai mare de 7,7%, cifra estimată pentru zona euro, şi de 7,4%, cifra estimată pentru UE în ansamblul său în previziunile din primăvară. Creşterea va fi în 2021 ceva mai puţin solidă decât s-a previzionat în primăvară.

 

„Impactul economic al restricţiilor de deplasare a persoanelor este mai grav decât ne-am aşteptat la început. Situaţia este încă dificilă şi ne confruntăm cu numeroase riscuri, printre care se numără un nou val masiv de infecţii. În orice caz, aceste previziuni arată clar de ce avem nevoie de un acord cu privire la pachetul nostru ambiţios de măsuri de redresare, NextGenerationEU, pentru a ajuta economia. În ceea ce priveşte anul în curs şi anul viitor, ne putem aştepta la o relansare economică, dar trebuie să fim atenţi la ritmul diferit al redresării. Trebuie să ne protejăm în continuare lucrătorii şi companiile şi să ne coordonăm strâns politicile la nivelul UE, pentru a ne asigura că vom ieşi din această criză mai puternici şi uniţi”, a afirmat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor, potrivit sursei citate. Comisarul pentru economie Paolo Gentiloni a afirmat că previziunile CE arată efectele economice devastatoare ale pandemiei de coronavirus.„Coronavirusul a secerat viaţa a mai mult de jumătate de milion de oameni pe mapamond, o cifră care creşte pe zi ce trece – în unele părţi ale lumii într-un ritm alarmant. Previziunile în discuţie indică efectele economice devastatoare ale acestei pandemii. Răspunsul politic pe teritoriul întregii Europe a contribuit la atenuarea şocului pentru cetăţenii noştri, însă această situaţie continuă să creeze tot mai multe divergenţe, inegalităţi şi o insecuritate crescândă. Iată de ce este atât de important să ajungem la un acord rapid cu privire la planul de redresare propus de Comisie – pentru a le insufla economiilor noastre mai multă încredere şi a le asigura o finanţare suplimentară în acest moment critic”, a explicat Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie.

 

Citește și:Senator PNL vorbește de revenirea stării de urgență

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele