Concordia a lansat un studiu amplu privind piața forței de muncă

0

Confederația Patronală Concordia, KPMG și Institutul Național de Cercetări Economice (INCE) al Academiei Române a lansat studiul „Analiza cantitativă și calitativă a pieței muncii în România”. Acesta constituie un efort de a contribui la înțelegerea schimbărilor iminente și îngrijorătoare de pe piața muncii, care afectează și vor afecta întreaga economie și societate.

Printre concluziile alarmante ce se desprind din studiu, specialiștii semnalează:
– în 5 ani, economia va avea nevoie de peste jumătate de milion de persoane în plus pe piața forței de muncă, necesar care nu poate fi acoperit din resursele de muncă interne dacă nu se iau măsuri;
– circa două milioane de persoane active nu se regăsesc nici pe piața muncii, nici în sistemul educațional;
– numărul pensionarilor se apropie rapid de cel al lucrătorilor activi;
– populația ar putea să scadă cu aproape 2 milioane de locuitori până în 2030.

La nivelul federațiilor patronale membre ale Concordia, resimțim profund criza de forță de muncă din toate sectoarele de activitate ale economiei. Avem nevoie de această radiografie a pieței muncii, astfel încât noi, mediul de afaceri, împreună cu sindicatele și autoritățile, să identificăm setul de măsuri necesare pentru a diminua deficitul de forță de muncă. Dacă nu acționăm în prezent, în contextul perspectivelor economice tot mai îngrijorătoare, într-un orizont de timp nu foarte îndepărtat, dezvoltarea durabilă a economiei va fi profund afectată. O primă problemă pe care va trebui să o rezolvăm, așa cum reiese din studiu, este să corectăm lipsa informațiilor necesare care să permită o evaluare mai precisă a cererii și ofertei de pe piața muncii atât la nivel cantitativ, cât și la nivel calitativ.
Steven van Groningen, președintele Concordia

Necesitatea consultării cu patronatele a devenit urgentă

Din aceste motive, Concordia consideră că mediul de afaceri, sindicatele și autoritățile trebuie să înceapă urgent o consultare transparentă și aplicată pentru stabilirea setului de măsuri necesar stopării creșterii decalajului dintre cererea și oferta de pe piața muncii.

Citește și Dezastru pe piața muncii. Tinerii ”nu au contact cu realitatea”

 

„Concordia își afirmă întreaga disponibilitate de a colabora cu toți factorii implicați, astfel încât criza de forță de muncă să nu ajungă să pericliteze dezvoltarea economică a României”, arată un comunicat al confederației patronale.

Analiza informațiilor existente a permis consultanților care au realizat studiul Concordia să identifice unele caracteristici ale cererii de forță de muncă ce pot constitui un prim reper pentru conturarea de măsuri specifice pieței muncii. Este nevoie de un pact între toate părțile implicate – patronate, sindicate și autorități – pentru a identifica și aplica rapid strategia potrivită de contracarare a crizei.
Mihai Bogza, directorul executiv al Concordia

DOCUMENT
– Varianta integrală a studiului poate fi descărcată de AICI

 

Sursa: Revista Patronatelor

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele