Conducerea USR decide sâmbătă dacă îl va sprijini pe Nicușor Dan ca independent la primăria Capitalei

0
nicusor-dan
nicusor-dan

Liderii USR se vor reuni sâmbâtă, 30 noiembrie, în Comitetul Politic pentru a decide adoptarea unui regulament în ce privește stabilirea candidaților la alegerile locale și dacă vor da sau nu posibilitatea susținerii unui candidat independent. Practic, USR decide sâmbătă dacă îi deschide sau nu lui Nicușor Dan calea candidaturii ca independent cu susținerea partidului, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid.

 

Comitetul Politic al USR este format din parlamentari, șefii de filiale județene și câte un reprezentant din consiliul local al primăriilor de sector din Capitală.

Alianța USR/PLUS intenționează să-și desemneze candidatul la primăria Bucureștiului în urma unor alegeri preliminare deschise, după modelul opoziției din Budapesta, la care ar putea participa și cetățeni cu drept de vot care nu sunt membri de partid.

”Până la sfârșitul lunii ianuarie ar trebui luată o decizie”, a declarat pentru G4Media.ro un lider USR. Alegerile primare ar urma să fie întinse pe mai multe zile, iar votarea ar avea loc la sediile USR/PLUS.

PLUS l-a desemnat încă de la începutul lunii august pe Vlad Voiculescu drept candidatul partidului pentru primăria Capitalei, obținând 96,30% în urma votului intern

 

Nicușor Dan a demisionat în iunie 2017 din USR din cauză că partidul a dorit să se poziționeze pe tema familiei tradiționale. Ulterior, și-a anunțat intenția de a candida ca independent la primăria Capitalei. Dacă USR, PLUS și PNL ar avea fiecare un candidat la primăria și s-ar menține actualul sistem de vot, cu un singur tur, șansele forțelor anti-PSD de a câștiga primăria Capitalei ar fi minime.

Potrivit protocolului Alianței USR/PLUS, candidatul comun se stabilește prin negociere sau, dacă nu e posibil, prin ”mijloace acceptate de către ambele părți de la nivel local sau județean, după caz, precum alegeri primare, sondaje, etc”. Cel mai probabil vor avea loc alegeri primare în Alianță, în care membrii din București ai Alianței USR PLUS vor decide între cei doi.

Potrivit unor surse din cadrul Alianței, dacă Nicușor Dan va fi susținut de USR și apoi va câștiga și alegerile interne din București, intervine o necunoscută. Astfel, Art. 30 din Legea 14/2003 a partidelor politice arată că ”În cazul în care alianţa politică se va prezenta în alegeri cu liste comune, candidaţii trebuie să facă parte dintr-un partid politic membru al alianţei”.

Potrivit unor juriști, prevederea se aplică și candidaților la postul de primar, ceea ce înseamnă că Nicușor Dan ar trebui să se înscrie în USR sau PLUS ca să poată fi candidatul formal al Alianței. Dacă nu se înscrie și vrea să candideze ca independent, apar alte probleme, au mai explicat sursele citate.

 

Context

 

Nicușor Dan, independent susținut de USR București, și-a lansat, marți, programul de candidat pentru Primăria Capitalei, avându-i alături pe deputații USR Cosette Chichirău și Stelian Ion, care intenționează să candideze la primăriile din Iași și Constanța. Nicușor Dan a afirmat, în conferința de presă, că opoziția trebuie să aibă un candidat unic împotriva Gabrielei Firea la Primăria Capitalei, iar el se consideră persoana cea mai potrivită.

„Mă consider persoane cea mai potrivită pentru a fi candidatul opoziției. Mă recomandă 15 ani de luptă pentru acest oraș, cu succese pe care le cunoașteți, cele 180 de mii de voturi pe care bucureștenii mi le-au acordat în urmă cu 3 ani, iar sondajele confirmă ceea ce am spus”, a afirmat Nicușor Dan.

Citește și: Inițiativă legislativă a USR: Majorarea numărului de parlamentari ai diasporei la 14

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele