
Măsurile de eliminare a plafoanelor la contribuţii îi vizează pe angajații cu un salariu brut lunar de peste 5 salarii medii pe economie (potrivit reglementărilor actuale, un salariu brut ce depășește 14.305 de lei), mulți dintre aceștia lucrând în străinătate, dar cu contribuțiile sociale plătite în România.
„Ne putem aștepta ca angajatorii să ia în considerare oportunitatea de a-și înrola angajații detașați în sistemul de asigurări sociale din țara unde muncesc efectiv, având în vedere nu doar costurile legate de contribuțiile sociale, ci și beneficiile aferente”, susține Stela Andrei, senior manager, Departamentul de asistență fiscală și juridică, EY România.
Potrivit acesteia, în cazul în care decid să opteze pentru plata contribuțiilor în țara în care angajații muncesc, angajatorii ar fi scutiți și de procedura anevoioasă de a obține certificatul de asigurare din România, care le este necesar în celălalt stat în cazul în care angajatul rămâne asigurat în România.
Specialistul fiscal dă şi câteva exemple de ţări în care cotele integrale de contribuție la pensie (angajat plus angajator) sunt mai mici decât în Româniae: Germania—18,7%, Austria — 22,8%, Polonia — 19,52%.
„De reținut că aceste state prevăd și plafoane pentru contribuțiile plătite, în funcție de nivelul veniturilor, plafoane tocmai eliminate în România de ordonanța mai sus menționată „, a mai spus reprezentanta EY.