Consultantul politic Tal Siberstein a fost reținut în Israel

0

Consultantul politic Tal Siberstein a fost reţinuţi luni dimineaţă, conform presei israeliene. Acesta era dat în urmărire internațonală, dar prinderea s-a, se pare că a fost posibilă la solicitare FBI, nu a autorităților române. 

Tal Siberstein este cunoscut în calitate de strateg al lui Traian Băsescu, dar și consilier al Calin Popescu Tariceanu.

Tal Siberstein a început să lucreze pentru politicienii din România în 2002, la început pentru PD-ul lui Traian Basescu, iar în 2004 în campania pentru prezidențiale a PSD-istului Adrian Nastase. Ulterior, a devenit și sfătuitorul lui Călin Popescu Tăriceanu și al PNL.

Oare politicienii români care au întrat în contact cu acesta au motive să se teamă?

Citiți și Călin Popescu Tăriceanu și Dan Andronic surprinși la un prânz de taină, la un restaurant din zona Cotroceni

Tal Silberstein a profitat de relaţiile sale cu şefii statului pentru a obţine avantaje financiare, astfel că acesta a fost implicat, potrivit DNA, în procesul de revendicare de către Paul Lambrino a unor terenuri şi imobile, procurorii cerând arestarea acestuia.

Între 2008 şi 2009, Silberstein era deja implicat în afacerile retrocedărilor ilegale prin intermediul firmei pe care acesta o controla. Mai exact, mai multe terenuri şi clădiri din Snagov şi Bucureşti, retrocedate către Prinţul Paul, au fost vândute către firma ofiţerului israelian.

Haaretz relatează că miliardarul israelian Beny Steinmetz , un cunoscut strateg şi consultant şi trei oameni de afaceri au fost reţinuţi pentru audieri luni dimineaţă, fiind suspectaţi că au folosit contracte false pentru a transfera şi spăla bani.

Conform sursei citate, birourile şi locuinţele acestora au fost percheziţionate. Un jurnalist israelian susţine pe contul său de Twitter că o altă persoană reţinută este consultantul Tal Silberstein. >Haaretz precizează că cei reţinuţi sunt suspectaţi fals, de uz de fals, de spălare de bani, de abuz de încredere, de obstrucţionarea justiţiei, toate având legătură cu arestarea lui Steinmetz din luna decembrie a anului trecut, într-un caz de corupţie care implica zeci de milioane de dolari.

Poliţia suspectează că au utilizat contracte pentru acorduri inexistente, inclusiv afaceri imobiliare într-o ţară străină, pentru a transfera bani şi pentru a spăla bani câştigaţi ilicit. Un jurnalist israelian susţine pe contul său de Twitter că o altă persoană reţinută este consultantul Tal Silberstein.

Şi Steinmetz şi Silberstein sunt implicaţi în dosare de corupţie şi în România.

DNA ceruse arestarea în lipsă a oamenilor de afaceri Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Beny” Steinmetz şi Moshe Agavi, în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa şi a unui teren din Snagov, anunţă procurorii.

„Începând cu luna noiembrie 2006, inculpatul Truică Remus împreună cu inculpaţii Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin “Benny” Steinmetz, Moshe Agavi (care a aderat ulterior) şi alte persoane, au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de inculpatul Al României Paul Philippe, prin oferirea de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi, instigarea şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare şi prin traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici”, au anunţat procurorii printr-un comunicat de presă.

DNA precizează că Paul Philippe al României i-ar fi promis omului de afaceri Remus Truică şi celorlalte persoane vizate de anchetă, între 50% şi 80% din valoarea bunurilor pe care le revendicase în România şi că „le-a şi dat acestora bunurile, pe măsura obţinerii lor, în schimbul intervenţiei membrilor grupului pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea / retrocedarea dreptului de proprietate din Bucureşti şi din alte judeţe din ţară sau asupra judecătorilor, urmând a se reuşi, în mod injust, obţinerea bunurilor revendicate şi punerea în posesia lor”.

Procurorii anunţă că au făcut demersuri pentru ca cei patru oameni de afaceri să ajungă în faţa organelor judiciare însă că aceştia se sustrag urmăririi penale, motiv pentru care au solicitat Curţii de Apel Braşov arestarea lor preventivă în lipsă.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele