Contre Stelian Ion Florin Cîțu pe tema avizelor pentru PNDL3 “Anghel Saligny”

0
citu ion

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat miercuri că nu avea cum să dea un aviz pe Programul Naţional de Investiţii “Anghel Saligny” pentru că, până în prezent, nu a primit proiectul în original, menţionând că acest aviz nu trebuie privit ca un instrument politic şi “orice presiuni” asupra angajaţilor Ministerului Justiţiei sau asupra ministrului Justiţiei “nu pot fi făcute”.

 

“Legat de avizul MJ la proiectul “Anghel Saligny”, nici până la această oră nu a venit la MJ originalul acestui proiect, deci nu avea cum să fie dat acest aviz, termenul stabilit prin HG este de 4 zile, deci, fiind un proiect atât de important şi având numeroase observaţii, eu cred că trebuie citit cu mare atenţie acest proiect, nu pe grabă. MJ îşi asumă toată responsabilitatea, nu doar persoana ministrului Justiţiei, sunt acolo profesionişti desăvârşiţi şi când acest specialişti în drept, care au şi experienţă vastă, aduc aminte observaţii, acele observaţii trebuie respectate”, a afirmat Stelian Ion la Parlament, după şedinţa grupului USR.

Ion a adăugat că nu pot fi făcute presiuni asupra sa şi a experţilor din minister, precizând însă că premierul nu a făcut astfel de presiuni.

“E foarte important să nu privim acest minister şi acest aviz ca pe un instrument politic şi orice presiuni, fie asupra angajaţilor Ministerului Justiţiei, fie asupra ministrului Justiţiei, nu pot fi făcute. Asupra mea nu s-au exercitat presiuni, premierul nu mi-a spus nimic legat de chestiunea aceasta, a întrebat dacă există acest aviz, înţeleg că se doreşte foarte mult, dar chiar şi pentru responsabilitatea şi răspunderea premierului, a întregului Guvern, semnătura ministrului Justiţiei este foarte importantă. Aşa că indiferent că le place sau nu le place unora dintre membrii Guvernului sau premierului un anumit aviz venit de la MJ, el trebuie respectat şi în niciun caz avizul nu trebuie dat pe genunchi, în grabă, trebuie citit foarte atent acest act normativ.

Vezi și Barna și Orban cam de aceeași părere pe tema “Anghel Saligny”

Cîțu: Am întrebat Secretariatul General dacă procedurile legate de avizare au fost respectate

Premierul Florin Cîţu a susţinut miercuri că procedurile de avizare pentru Programul Naţional de Investiţii “Anghel Saligny” au fost respectate.

Cîțu a spus că acest proiect va fi adoptat în şedinţa de guvern de miercuri dacă are toate procedurile îndeplinite, adăugând că nu crede că “există un ministru care să facă abuz în funcţie şi să nu îşi respecte ce are de făcut”.

“Am întrebat Secretariatul General dacă procedurile legate de avizare au fost respectate şi au fost respectate. (…) Nu s-a adoptat pentru că aveam un aviz de la Finanţe cu observaţii, care este în procesare, şi a trebuit să vin aici la şedinţa de grup. Vom reveni la ora 19,00, când va fi aprobat”, a spus Cîţu, înainte de a participa la şedinţa grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor.

Cîţu a subliniat că toate proiectele care sunt pe ordinea de zi a Guvernului respectă procedurile legale.

“Niciun proiect nu poate fi aprobat sau publicat în Monitorul Oficial fără să aibă procedurile legale parcurse. Cel mai simplu ar fi ca toată lumea să respecte procedurile, să ne uităm ce înseamnă HG 361/2009. Procedurile vor fi respectate, au fost respectate ca să fie puse pe ordinea de zi. Vă daţi seama că nimeni nu va publica în Monitorul Oficial un proiect care nu respectă procedurile”, a menţionat premierul.

Întrebat dacă va fi aprobat acest proiect cu riscul ca USR PLUS să iasă de la guvernare, premierul a răspuns: “Acest proiect va trece. Dacă are toate avizele şi procedurile îndeplinite, trece. Eu nu cred că există un ministru care să facă abuz în funcţie şi să nu îşi respecte ceea ce are de făcut. Nu cred că există aşa ceva în Guvernul României. (…) Asta cu ameninţările, cu părăsirea coaliţiei vin şi pleacă, acum două zile spuneau că nu pleacă şi facem reforme la Guvern. Îi aştept pe colegi să facă reforme”.

Potrivit acestuia, toate observaţiile USR au fost incluse în proiect.

“Este vorba despre un proiect care dezvoltă România. Este un proiect care a primit observaţiile USR prezentate în şedinţa de coaliţie de acum două săptămâni. Observaţiile, criteriile pe care doamna preşedinte (al Senatului – n.r.) Anca Dragu le-a citit în şedinţa de coaliţie de acum două săptămâni au fost acceptate de mine pe loc şi incluse în proiect”, a adăugat Cîţu.

Întrebat dacă vicepremierul Dan Barna l-a ameninţat că dacă va trece acest proiect miercuri, va depune o moţiune de cenzură, Cîţu a replicat că în şedinţă nu s-a întâmplat acest lucru.

“V-aţi învăţat cu mine că eu nu spun din discuţiile pe care le am cu partenerii mei de coaliţie niciodată. Eu vă spun că nu a fost discuţia aceasta în şedinţă”, a arătat premierul.

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele