Controverse în Guvern pe tema numărării deceselor COVID 19

0

Avertismentul lansat de fostul ministru Vlad Voiculescu privind posibile nereguli în raportarea deceselor COVID 19 a generat contradicții la vârful Guvernului, între premierul Florin Cîțu și vicepremierul Dan Barna.

 

Surse din INSP susțin că acuzațiile fostului ministru nu au nicio bază. Iar Servicul de Telecomunicații Speciale precizează că a creat aplicațiile folosite de autoritățile medicale pentru raportările oficiale și explică faptul că datele privind decesele nu pot fi modificate.

Vicepremierul Dan Barna care coordonează domeniul Sănătății anunța vineri că “Nota de informare privind problemele de raportare a deceselor de COVID 19, a fost transmisă la cabinetul premierului pe 15 aprilie, la ora 11:55”. Și că subiectul a fost chiar discutat în ședința de Guvern.

Tot ieri, surse din USR -PLUS au declarat că nota a fost trimisă confidențial premierului, însă există o semnătură de primire.

Vezi și Orban îl susține pe Cîțu în lupta cu Voiculescu și USR-Plus

De cealaltă parte, surse guvernamentale au declarat astăzi că la Guvern nu s-a primit o astfel de informare. Și că , “nu există nimic înregistrat la guvern de la Dan Barna”.

În postarea sa, Dan Barna nu precizează ce secretar de stat a fost delegat să îl informeze pe premier despre raportările greșite.

Andrei Baciu care a preluat o mare parte din atribuțiile de la Ministerul Sănătății în această perioadă de interimat, a explicat că doar Serviciul de Telecomunicații Speciale poate da lămuriri cu privire la metoda de centralizare a deceselor COVID 19.

STS precizează, într-un comunicat de presă, că fiecare deces înregistrat în aplicația pusă la dispoziția autorităților primește un ID unic, iar datele nu mai pot fi modificate ulterior. STS insistă că nu introduce, nu gestionează și nu centralizează aceste date care sunt proprietatea exclusivă a Ministerului Sănătății. Informațiile privind decesele survenite din cauza SARS-CoV-2 sunt introduse pe platforma Corona Forms, creată de STS.

Direcțiile de Sănătate Publică trebuie să le valideze pe baza datelor medicale și a definiției de caz.

Surse din cadrul INSP spun că acuzațiile fostului ministru al Sănătății sunt nefondate.

Reprezentanții MS nu au mai făcut alte precizări, dar fostul premier Ludovic Orban a declarat că Vlad Voiculescu nu a prezentat nicio dovadă pentru acuzațiile făcute.

Potrivit unor surse din Ministerul Sănătății la nivelul instituției nu ar exista niciun grup de lucru oficial format de Vlad Voiculescu pentru a verifica datele legate de decese. Fostul ministru i-a mai acuzat pe liberali de raportări eronate și distribuirea de cifre inexacte privind pandemia.

Președintele Klaus Iohannis a tranșat la momentul respectiv disputa. Șeful statului a susținut că ambele metode de calcul, atât cea aplicată în mandatul ministrului liberal Nelu Tătaru cât și metoda folosită în prezent, deși diferite, sunt corecte.

Vezi și UPDATE: Cîțu răspunde la acuzele lui Voiculescu și îl pune la treabă pe Barna

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele