Convorbiri interceptate de serviciile secrete germane în care soldații ruși „recunosc uciderea civililor” în Ucraina

2

Serviciul de informații externe al Germaniei, BND, susține că a interceptat comunicații radio în care soldații ruși au recunoscut că au ucis civili la Bucea.

În două conversații separate, soldații ruși au descris modul în care interoghează soldați și civili și apoi îi împușcă, potrivit unui oficial din cadrul serviciilor de informații care a vorbit sub protecția anonimatului din cauza caracterului sensibil al subiectului.

Descoperirile, raportate pentru prima dată de revista germană Der Spiegel și confirmate de trei persoane la curent cu aceste informații, subminează și mai mult încercările Rusiei de a nega implicarea sa în crime de război. Rusia a susținut în repetate rânduri că atrocitățile au fost comise doar după ce soldații săi au părăsit zonele ocupate sau că imaginile cu masacrarea civililor sunt „înscenate”.

Imaginile de la Bucea, o suburbie din apropierea capitalei ucrainene, au devenit simboluri ale atrocităților războiului din Ucraina și au declanșat apeluri pentru anchetarea unor posibile crime de război.

Germania are imagini din satelit care indică implicarea Rusiei în uciderea civililor din Bucea, a declarat oficialul din cadrul serviciilor de informații, dar transmisiunile radio nu au fost legate deocamdată de această locație.

Aceste persoane au mai spus că traficul radio sugerează că membrii Grupului Wagner, unitatea militară privată cu legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin și aliații săi, au jucat un rol în atacurile asupra civililor. O altă persoană informată cu privire la acest dosar a declarat că implicarea ar fi putut fi a Grupului Wagner sau a unui alt contractor privat.

Oficialii germani din domeniul informațiilor au informat miercuri membrii a cel puțin două comisii parlamentare cu privire la constatări, potrivit unor surse apropiate discuțiilor.

Un purtător de cuvânt al BND a refuzat să comenteze. Un purtător de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit, a făcut miercuri o referire eliptică la „indicii credibile” că forțele rusești din Bucea interogau prizonieri „care au fost ulterior executați”. El a citat „informații pe care le avem”.

Trupele rusești se bazează adeseori pe dispozitive de comunicare nesecurizate, inclusiv smartphone-uri și stații radio push-to-talk.

Vezi și: Ucraina cere NATO armament suplimentar

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele