Copii criminalilor de la Kremlin și viața de prinți și prințese: avioane private, apartamente de lux în Paris, Londra sau New York

0
- Reclama -

Lumea copiilor șefilor care s-au dovedit criminali de tipul Hitler sau Stalin, beizadele ale Kremlinului este una excesului, a avioanelor private, a apartamentelor pariziene elegante, a vacanțelor la schi în Austria și a universităților de elită din Londra și New York.

 

Părinții lor dețin bunuri imobiliare de top pe cele mai exclusiviste străzi ale capitalelor europene. Profilurile lor de pe rețelele sociale sunt pline de rochii de designer și evenimente pe covorul roșu.

În timp ce părinții lor critică public Occidentul, copiii lor cresc chiar în țările pe care pretind că le resping.

„Este evident o ipocrizie extremă”, a spus Daniel Treisman, profesor specializat în politică rusă la Universitatea din California, Los Angeles.

„S-ar putea ca ei să nu vadă nici măcar o contradicție”, a spus Treisman. „Ei cred că există această competiție între SUA și Rusia, dar de ce ar trebui asta să afecteze planurile educaționale ale fiicei lor? Sau unde își au castele?”

- Reclama -

Putin însuși i-a criticat pe rușii care se pot alinia „mental” cu Occidentul într-un discurs de luna trecută, acuzându-i că se gândesc că fac parte dintr-o „rasă superioară” și că lucrează cu „Occidentul colectiv” pentru un singur obiectiv: „distrugerea Rusiei”. „Poporul rus va putea întotdeauna să distingă adevărații patrioți de mizerii și trădători și să-i scuipe pur și simplu ca pe o muscă ce le-a zburat accidental în gură”, a spus Putin.

Una dintre primele familii a corupției și ipocriziei rusă este cea a lui Dmitri Peskov, adjunctul șefului de cabinet și purtătorul de cuvânt șef al lui Vladimir Putin – un rol care îl face cel mai puternic megafon al lui Putin, unul care aproape zilnic distribuie vitriolul dur al președintelui rus împotriva Occidentului, scrie CNN.

Elizabeth Peskov

Vezi și Fiica purtătorului de cuvânt al Kremlinului: ”Nu războiului”. Mesajul a fost șters

Statele Unite i-au sancționat recent pe Peskov, soția sa și cei doi copii adulți (din două căsătorii anterioare), afirmând că familia trăiește „stiluri de viață luxoase care sunt incongruente cu salariul rolului de funcționar public al lui Peskov și care sunt, probabil, construite pe bogăția nedorită a legăturilor lui Peskov cu Putin”. Cel puțin doi dintre copiii săi au fost crescuți în mare parte în Europa de Vest înainte de a se întoarce la Moscova ca adulți.

În timp ce Trezoreria SUA nu a precizat excesele discutabile, Peskov – care și-a păstrat rolul timp de aproape un deceniu și ar fi câștigat 173.000 de dolari în 2020 – a fost văzut purtând un ceas de designer de 600.000 de dolari și a plecat într-o lună de miere de aproximativ 430.000 de dolari, potrivit unei investigații a Fundației Anticorupție fondate de liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi.

Pe baza înregistrărilor proprietății, postărilor pe rețelele de socializare și bazelor de date privind încălcările rutiere, Fundația Anticorupție a dezvăluit, de asemenea, că soția, fosta soție și copiii lui Peskov dețin vehicule de lux și case de milioane de dolari în toată lumea – inclusiv Rusia și Franța – o abundență de bogății în contrast puternic cu cei aproape 20 de milioane de ruși care trăiesc în sărăcie.

Bogăția uluitoare, dar aparent inexplicabilă, a unor astfel de familii din lumea lui Putin, spun experții, se rezumă la un singur concept: cleptocrația.

„O cleptocrație este doar un guvern care este condus de hoți”, a spus profesorul de la Universitatea Georgetown Jodi Vittori, expert în corupție și politică globală, „unde politicile și deciziile luate sunt în numele acelor hoți”.

O rețea complicată de companii-fantomă, bănci offshore și tranzacții ilicite le ascund adesea bogăția și este dificilă urmărirea sursei fondurilor. Bogăția acumulată de cleptocrații ruși este cheltuită frecvent în economiile occidentale.

„Ei vor să trăiască în Occident pentru că cele mai bogate țări din lume sunt în Occident. Centrele uimitoare ale culturii sunt în Occident”, a spus Treisman. „Dar, în plus, țările occidentale au un stat de drept mult mai sigur decât Rusia. Așa că, dacă sunt capabili să introducă o mulțime din banii lor în Occident, se pot simți mai în siguranță”.

Ipocrizia oficialilor ruși și a familiilor lor care se bucură de generozitatea Occidentului a fost un secret deschis în Rusia de ani de zile. În 2016, Duma de Stat a prezentat un proiect de lege care interzice educația copiilor minori ai majorității funcționarilor Rusiei în universitățile străine, susținând că educația națională ar fi cheia pentru a deveni adevărați patrioți. Proiectul de lege nu a trecut.

Fiica lui Peskov, în vârstă de 24 de ani, din cea de-a doua căsătorie a lui, Elizaveta Peskova, ale cărei postări pe rețelele sociale au devenit adesea hrana tabloidelor rusești și europene, nu s-a ferit de lumina reflectoarelor sau de controverse, cum ar fi atunci când a spus unui post rus de televiziune că se simte „mai bine în mediul european” și a numit sistemul de învățământ din Rusia „un adevărat iad”.

Mai recent, ea a contrazis declarațiile publice ale tatălui ei postând mesajul „nu războiului” în poveștile ei de pe Instagram, sloganul folosit de rușii care se opun războiului din Ucraina. Postarea a fost distribuită de postul rusesc TV Rain, dar a fost eliminată rapid de tânără.

În copilărie, Peskova a învățat la Ecole des Roches din afara Parisului – unde taxa anuală este de aproximativ un sfert din salariul tatălui ei, iar activitățile extracuriculare includ cursuri de aviație. Peskova și-a continuat educația pariziană cu un stagiu la Louis Vuitton și o diplomă de marketing la o școală de afaceri franceză. Ea a făcut chiar și practică la Parlamentul European.

Vezi și Putin a fugit într-un buncăr antinuclear de lux din Munții Altai cu familia sa secretă

Potrivit Fundației Anticorupție, Peskova și mama ei au cumpărat în 2016 un apartament de aproape 2 milioane de dolari, de 180 de metri pătrați, într-unul dintre cele mai scumpe cartiere ale Parisului, pe Avenue Victor Hugo.

Extravaganța lui Peskova în Franța este asemănătoare cu cea a fratelui ei vitreg din Rusia. O investigație din 2017 a grupului anticorupție al lui Navalnîi a descoperit că Nikolai Choles – fiul cel mare al lui Peskov, care a crescut în Anglia – a călătorit în lume cu avioane private, a deținut bunuri imobiliare de prim rang în Moscova și a condus flota sa de vehicule de lux prin oraș, strângând peste 116 încălcări rutiere, în timp ce se pare că era șomer.

„Reprezintă cu siguranță un nivel ridicat de cinism, dacă nu chiar ipocrizie”, a spus Vittori, profesorul din Georgetown.

Peskova a spus pentru Business Insider că este „supărată” pentru că restricțiile o împiedică să călătorească. Într-o postare pe Telegram, Peskova a scris că este „mândră” că este rusoaică și că sancționarea copiilor adulți și „mai ales a unei fete” este „o nebunie”. „Abia dacă există un proces echitabil”, a adăugat ea, „în timpul unei astfel de vânători de vrăjitoare și a urii frenetice față de tot ce este rusesc”.

Peskova nu este singurul copil conectat la Kremlin care se bucură de înalta societate occidentală.

Ministrul de externe Serghei Lavrov, un alt criminal prin apropierea și sprijinul acordat lui Putin, care a cerut o ordine mondială „post-occidentală” în 2017, și-a trimis fiica la universități prestigioase din Londra și New York. Chiar și fiica presupusei iubite a lui Lavrov beneficiază aparent de pe urma poziției sale influente: ea a postat fotografii pe iahturi, într-o stațiune de schi austriacă și într-o vilă a unui oligarh, potrivit Fundației Anticorupție.

Polina Kovaleva, pe care guvernul Regatului Unit o numește „fiica vitregă” a lui Lavrov, chiar dacă acesta nu este căsătorit oficial cu mama ei, deține un apartament de 5,8 milioane de dolari într-unul dintre cele mai scumpe cartiere ale Londrei. Kovaleva a cumpărat apartamentul din Kensington când avea 21 de ani. Apartamentul se află la câțiva pași de Imperial College, unde a și învățat.

Vezi și Lavrov vorbește de pace, Zelensky cere oficialilor ruși să demisioneze

Fiica mult mai puțin vizibilă a lui Lavrov, Ekaterina Vinokurova, acum în vârstă de 39 de ani, a urmat cursurile Universității Columbia din New York, unde a locuit timp de 17 ani, înainte de a-și obține diploma de licență la London School of Economics. Atât Kovaleva, cât și Vinokurova au fost sancționate recent de Regatul Unit.

„Acest lucru trimite un semnal puternic că cei care beneficiază de asocierea cu cei responsabili de agresiunea rusă se află în domeniul de aplicare al sancțiunilor noastre”, a transmis ministrul de externe al Marii Britanii, Liz Truss.

Putin însuși nu face excepție de la ipocrizia unei retorici dure antioccidentale în fața membrilor familiei sau a celor apropiați, care profită de ceea ce Occidentul are de oferit.

Una dintre presupusele sale partenere, care i-ar fi născut o fiică, a devenit proprietarul unui apartament de 4,1 milioane de dolari în Monaco la doar câteva săptămâni după nașterea copilului, potrivit unei investigații a instituției de presă independentă rusă Proekt, bazată pe Pandora Papers.

Fiica lui cea mare, Maria, s-ar fi căsătorit cu un om de afaceri olandez. Se spune că cuplul ar fi locuit într-un apartament de 3,3 milioane de dolari în Olanda. O vilă cu opt dormitoare din Biarritz, Franța, legată de fiica sa mai mică, Katerina – conacul de milioane de dolari a fost cumpărat de fostul ei soț, Kirill Shamalov, de la prietenul de multă vreme și miliardarul lui Putin, Gennady Timchenko – a fost recent ocupat de activiști și oferit drept casă sigură refugiaților ucraineni.

Ambele fiice ale lui Putin au fost sancționate de Regatul Unit și Statele Unite săptămâna trecută.

Peskov a numit noile măsuri o „tendință frenetică” a Washingtonului de a impune sancțiuni Moscovei. „Rusia va răspunde fără greș și va face acest lucru după cum crede de cuviință”, a adăugat el.

În ciuda legăturilor familiei sale cu Occidentul, Putin a criticat recent alți ruși cu „vile în Miami sau Riviera Franceză, care nu se pot descurca fără foie gras, stridii sau libertatea de gen, așa cum o numesc ei”.

Problema cu astfel de oameni, a spus Putin pe 16 martie, este că ei sunt „acolo în mintea lor și nu aici cu oamenii noștri și cu Rusia”.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele