Lavrov vorbește de pace, Zelensky cere oficialilor ruși să demisioneze

2

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a afirmat miercuri că negocierile de pace cu Ucraina nu sunt uşoare, dar a adăugat că sunt speranţe privind un compromis, relatează Reuters.

 

„Mă ghidez după evaluările făcute de negociatorii noştri. Ei spun că negocierile nu sunt uşoare din motive evidente. Dar există oarece speranţe de a ajunge la un compromis”, a declarat Lavrov într-un interviu acordat postului de ştiri RBC.

Negociatorii sunt aproape de a conveni asupra formulării unor acorduri, fiind luat „serios” în considerare un statut de neutralitate pentru Kiev.

Şeful diplomaţiei ruse a precizat însă pentru RBC că mai sunt şi alte chestiuni importante, inclusiv folosirea limbii ruse în Ucraina şi libertatea de exprimare.

Vezi și Geopolitica Rusia – Ucraina după a treia rundă de negocieri. Ce a vorbit Putin cu Scholz și Macron

Zelensky le cere oficialilor ruși să plece de lângă Putin

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskly, le-a cerut  înalților oficiali ruși și personalităților mass-media să demisioneze din funcțiile lor și să ia atitudine împotriva invaziei țării sale, relatează BBC.

Într-un discurs ținut marți noapte în capitala ucraineană Kiev, Zelensky s-a adresat direct „tuturor oficialilor Federației Ruse”.

„Dacă rămâneți în funcție, dacă nu vă opuneți războiului, comunitatea internațională vă va lua totul”, a spus Zelensky. „Tot ce ați câștigat de-a lungul anilor. Acest lucru se întâmplă deja.”

„Același lucru este valabil și pentru sistemul de propagandă”, a continuat el. „A patra putere din Rusia. Dacă rămâi să lucrezi pentru propagandă, te expui unui risc mult mai mare decât dacă pleci”.

„Renunță! Câteva luni fără un loc de muncă este cu siguranță mai bine pentru tine decât o viață întreagă de persecuție internațională”, a conchis el.

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele