Coșmarul Liei Olguța Vasilescu a început. Finanțele au ieși spontan în stradă la protest

0

Câteva mii de salariaţi din instituţiile din subordinea Ministerului Finanţelor au declanşat un protest spontan, luni dimineaţă, nemulţumiţi de proiectul legii salarizării. Liderul Sed Lex, Vasile Marica, spune că protestul se extinde rapid în toată ţara, în condiţiile în care noua lege a salarizării va duce la diminuarea salariilor angajaţilor, iar acest lucru nu poate fi tolerat.

“Este un protest spontan, care se extinde rapid în toată ţara. Oamenii nu pot accepta că prin noua lege a salarizării le vor fi diminuate salariile. Vor fi tăieri între 10 şi 35 la sută, salarii câştigate în urma unei bătălii cu regimul Băsescu. Colegii noştri, fără a mai ţine cont de negocieri, şi-au luat soarta în mâini şi au declanşat protestele”, a declarat preşedintele Sed Lex, Vasile Marica.

La rândul său, preşedintele Sindicatului Naţional Finanţe Publice – SindFISC, Liviu Toader, a declarat pentru News.ro că au intrat în grevă angajaţii din Bucureşti şi cel putin zece judeţe.

”Legea salarizării e în primul rând factorul declanşator. La Bucureşti sunt 200-300 de persoane care au întrerupt lucrul, în ţară sunt câteva mii. Principalele revendicări sunt cele semnalate de-a lungul timpului, plecând de la nefinanţarea serviciilor în care lucrează aceşti oameni, plus proiectul legii salarizării. În ceea ce priveşte salarizarea angajaţilor din Finanţele publice, din cadrul ANAF, proiectul este ambiguu privind încadrarea în grilele de salarizare. Nu există o protecţie juridică a angajaţilor ANAF care fac controale, nu există o protecţie juridică reală, angajaţii Fiscului merg în controale în numele statului, şi nu în nume propriu”, a spus Liviu Toader.

Potrivit Sed Lex, peste 22.000 de salariaţi participă la protestul spontan.

Primii care au declanşat greva spontană au fost salariaţii din cadrul DGRFP Bucureşti. Acestora li s-au alăturat rapid angajaţii Finanţelor din aproape toată ţara. Conform Sed lex, la această oră protestează în faţa instituţiilor salariaţii din judeţele Maramureş, Călăraşi, Dâmboviţa, Timiş, Gorj, Buzău, Hunedoara, Arad, Botoşani, Olt, Argeş, Prahova, Satu-Mare, Mehedinţi, Neamţ, Covasna, Alba Iulia, Ialomiţa, Covasna, Iaşi, Sibiu, Mures, Vâlcea, Giurgiu, Dolj, Harghita.

Nu este pentru prima dată când sindicaliştii îşi arată nemulţumirea faţă de proiectul legii salarizării unitare.

Un protest spontan a fost declanşat joi de liderii sindicatelor din administraţia publică – Sed Lex, aceştia fiind nemulţumiţi de proiectul legii salarizării, se arată într-un comunicat transmis de federaţia sindicală.

„Consiliul Naţional al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, format din liderii sindicatelor membre constituite în cadrul administraţiilor judeţene ale finanţelor publice, nemulţumit de proiectului legii salarizării, care duce la scăderi de salarii pentru angajaţii sistemului instituţional al MFP, organizează un prostest spontan prin pichetarea sediului Ministerului Finanţelor Publice”, precizează reprezentanţii Sed Lex.
PSD a publicat, pe 10 aprilie, proiectul legii salarizării, iar Guvernul l-a avizat favorabil „cu observaţii”, în şedinţa din 4 mai.

„Urmează să votăm avizul favorabil, pentru a intra săptămâna viitoare în procedurile parlamentare, la prima cameră, la Senatul României. Au fost aduse observaţii la lege de către Ministerul Justiţiei, Ministerul de Finanţe, Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale”, a declarat ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, la începutul şedinţei de Guvern din 4 mai.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele