COVID-19: Cerere crescută pentru retailerii online, care riscă, însă, probleme de aprovizionare

0

Restricțiile de transport reprezintă o provocare semnificativă pentru lanțurile de aprovizionare și industria logistică, întrucât orice obstrucție în transferul de materii prime și bunuri intermediare poate afecta piețele dependente de import și export, în special producția germană.

 

Având în vedere că operațiunile logistice necesită un capital extins pentru a funcționa, mutarea sau închiderea fabricilor ar putea avea implicații pe termen lung, iar pe de altă parte, destabilizarea pieței poate stimula investițiile regionale în sectorul logistic ca mijloc de aversiune împotriva riscurilor.  relatează Profit.ro.

În plus, compania de consultanță imobiliară CBRE arată că, în timp ce retailerii online pot beneficia de o cerere crescută pe termen scurt, aceste platforme s-ar putea confrunta cu o anumită presiune din partea unui lanț de aprovizionare perturbat.

În acest context, retailul și, în special, comerțul stradal din marile orașe europene este direct afectat de criza cauzată de COVID-19, deoarece depinde în mare măsură de turism.

Prin urmare, o reducere a călătoriilor și un număr mai mic de turiști ar putea avea un impact în vânzarea de bunuri de lux în orașe precum Milano, iar în situația în care virusul COVID-19 se răspândește în Europa mai agresiv decât se aștepta inițial, locuitorii acestor orașe se tem că expunerea în locuri publice ar putea, de asemenea, perturba consumul intern.

Astfel, brokerii CBRE au precizat: “Această perturbare ar accentua și mai mult presiunea deja existentă asupra comerțului din magazinele fizice cauzată de creșterea rapidă a comerțului electronic“.

Mai mult, restricțiile de călătorie duc deja la anularea întâlnirilor față în față, a vizitelor pe șantier și a târgurilor imobiliare în Europa, lucru care ar putea avea un impact asupra pieței investițiilor imobiliare, fiind posibilă o reducere a fluxurilor investiționale din partea jucătorilor din zona Asia-Pacific. Întrucât primul trimestru este, de obicei, o perioadă slabă pentru piața investițiilor, impactul asupra volumelor de pe întregul an poate fi oarecum limitat.

 

*În ultimii 14 ani, 20% din investițiile anuale au fost realizate în primul trimestru, față de 30% în ultimul

 

Pentru a oferi un context, în ultimii 14 ani, primul trimestru a reprezentat 20% din totalul investițiilor anuale, comparativ cu 30% în trimestrul al patrulea  (cu riscul unei creșteri economice înăbușite, băncile centrale vor menține ratele scăzute în acest context; acest lucru poate ajuta lichiditatea să creeze noi oportunități de investiții), se mai subliniază în analiza citată. Mai mult decât atât, având în vedere că piața investițiilor se mișcă lent în ceea ce privește tranzacțiile, este posibil ca orice efect asupra investițiilor să nu fie observabil imediat, impactul pe piața de birouri, spre exemplu, fiind limitat până acum.

Cu toate acestea, lanțurile de aprovizionare și problemele de logistică care decurg dintr-o perturbare a producției și a transportului ar putea împiedica proiectele în construcție și afecta proiectele de renovare, iar corecțiile recente ale pieței bursiere pot determina companiile să adopte o abordare mai prudentă a expansiunii pe termen scurt, mai spun specialiștii.

Pe termen scurt, analiștii se așteaptă la o scădere a sosirilor chinezești în Europa ca urmare a măsurilor de carantină a COVID-19, dar cu toate acestea, impactul general asupra industriei hoteliere va fi limitat, având în vedere că, în prezent, China reprezintă doar 2% din totalul sosirilor internaționale europene.

“În privința călătoriilor europene intra-regionale, pe termen scurt, ne așteptăm ca cererile companiilor pentru întâlniri, conferințe și evenimente să fie cele mai vulnerabile la focarul COVID-19, deoarece organizațiile adoptă o poziție prudentă asupra călătoriilor de afaceri neesențiale“, consideră brokerii.

Aceștia se mai așteaptă și ca cererea de călătorii de plăcere să rămână, în general, stabilă în perioada imediat următoare. Cu toate acestea, evoluția cererii depinde de percepția persoanelor cu privire la risc, de măsurile guvernamentale și de capacitatea consumatorilor de a recupera eventualele pierderi de la furnizorii de asigurări de călătorie.

În concluzie, brokerii consideră că fundamentele pieței imobiliare europene rămân puternice. Chiar dacă focarul COVID-19 va avea un impact negativ pe termen scurt asupra anumitor sectoare, CBRE se așteaptă ca impactul asupra proprietăților comerciale europene să fie minim pe termen lung.

 

Citește și: Alarmant: Pandemia de coronavirus COVID 19 accelerează

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele