Cristian Ghinea pentru Budăi: ori pensii speciale, ori creșteri de pensii

1
cristian ghinea

Cristian Ghinea susţine că limita de 9,4% din PIB prevăzută în PNRR permite o creştere a pensiilor, dar adaugă că acest lucru nu poate fi realizat simultan cu introducerea indemnizaţiilor speciale pentru aleşii locali.

 

Într-o postare pe Facebook, fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene atrage atenţia asupra faptului că, de la 1 ianuarie, „mii de foşti primari şi şefi de consilii judeţene” ar urma să primească pensii speciale, în cazul în care nu Guvernul nu va adopta o ordonanţă de urgenţă care să oprească acest lucru.

„Dacă Guvernul nu dă OUG în următoarele trei săptămâni, de la 1 ianuarie, mii de foşti primari şi şefi de consilii judeţene vor primi pensii speciale. Băgate de PSD în lege anterior. (…) Sunt pensii speciale pentru clientela politică şi evident că dacă le bagi pe astea în plată şi creşti şi celelalte pensii speciale nu mai ai spaţiu de crescut pensiile celorlalţi români. De asta se smiorcăie Budăi: trebuie să aleagă între pensiile speciale ale clientelei şi crescut pensiile românilor. Românii trebuie să ştie că orice creştere de pensii speciale sau introducere de pensii speciale noi, cum face PSD acum pentru primari, înseamnă imposibilitatea de a creşte pensiile lor”, scrie Ghinea, vineri, pe reţeaua de socializare.

Vezi și Ghinea, despre PNRR: Nu vom scădea pensiile, vom avea o formulă fixă, predictibilă, legată de creșterea economică

Potrivit vicepreşedintelui USR , Guvernul trebuie să termine recalcularea pensiilor şi să prezinte o „formulă statistică fixă” de creştere a acestora. Totodată, să genereze creştere economică, pentru a creşte PIB şi anvelopa pentru pensii.

Fostul ministru invocă raportul anual al OECD conform căruia implementarea PNRR, „în special a reformelor structurale”, este importantă pentru o creştere sustenabilă. „În special, reforma sistemelor de pensii şi de impozitare sunt necesare pentru a restabili sustenabilitatea finanţelor publice”, prevede raportul, potrivit lui Ghinea.

Vezi și Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu din România

Reprezentantul USR îi transmite o replică lui Marius Budăi, după ce acesta s-a arătat nemulţumit de faptul că în PNRR este prevăzută o limită de 9,4% din PIB pentru pensii, în condiţiile în care media la nivelul UE „tinde spre 13%”. Ghinea menţionează că 13% reprezintă o medie, care „ascunde diferenţe mari” între ţări.

„Aşa pot să spun şi eu că să crească Budăi pensiile la nivelul din Estonia, Lituania, Letonia, Malta, Irlanda, Slovacia, Cehia. Ar suna bine, dar ar fi o prostie, pentru că toate aceste ţări au cheltuieli cu pensiile/PIB mai mici de 9,4%. Toate cheltuie aproximativ 8%. România are acum o cheltuială pensii/PIB de aproximativ 8%. În linie, deci, cu cele mai multe ţări UE din est. Problema României, şi a altor ţări, este deficitul la fondul de pensii care trebuie acoperit în fiecare an de la bugetul mare al ţării. Ca să acoperi gaura, trebuie să iei bani de la buget, de unde se duce în deficitul bugetar, de unde preocuparea Comisiei pe subiect”, mai scrie vicepreşedintele USR.

Potrivit acestuia, procentul de 9,4% din PIB prevăzut în PNRR ar fi mai mare decât propunerea făcută de Comisia Europeană.

„9,4% este un procent care permite creşterea de pensii acum. Îl provoc pe Budăi (şi pe Ciolacu), în general pe băieţii ăştia care în fiecare zi şurubăresc şi modifică PNRR cu câte ceva, să scrie odată emailul acela la Comisie să ceară modificarea. Chiar vreau să văd negocieri pe pensii/PIB între Budăi şi DG Recovery. Cine crede că m-am dus eu cu un procent aşa pescuit din avion bate câmpii. Au fost propuneri alternative, problema a fost deschisă luni de zile, au existat consultări cu ministerele implicate şi am căzut la pace”, precizează el.

1 comentariu

  1. Sa va pazeasca D-zeu sa dati pensii speciale la primari si la toti putorii care nu au produs nimic si sa nu mariti pensiile pe contributivitate ca va iesi cu mare scandal si revolta de o sa va ascundeti ca sobolani toti politruci nesimtiti si hoti.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele