Cristian Tudor Popescu, despre ”momentul emblematic” din Piața Victoriei: ”N-a intervenit niciunul!”

0

Cristian Tudor Popescu a comentat evenimentele din Piața Victoriei.

Cristian Tudor Popescu a declarat că episodul cu femeia jandarm bătută în timpul protestelor de vineri din Piața Victoriei este “emblematic pentru ce au fost instruiți să facă jandarmii” și anume “să producă haos, flăcări, fum și sânge în Piață”.

De asemenea, scriitorul a mai adăugat că Procuratura ar trebui să investigheze decizia trimiterii tinerei de 20 de ani la un astfel de protest despre care s-ar fi știut că urmează să degenereze.

Reporter: Cum s-a văzut din exterior protestul de vineri? Ce trebuiau să facă oamenii, ce trebuiau să facă jandarmii?

Cristian Tudor Popescu: Manifestanții pașnici ar fi trebuit să facă niște pași înapoi, să pună o distanță mare între ei și acel grup de profesioniști ai violenței care sunt și foarte ușor de identificat. Au o anumită tipologie: sunt solizi, tineri, au în spate saci, în pantaloni scurți și cu cagulele pregătite să fie puse pe față.

Jandarmeria ar fi trebuit să intervină încă de la primele agresiuni, pentru că au fost. Un grup de inși a încercat să intre în curtea Guvernului, pe la ora 16.00. De ce nu au fost izolați și neutralizați prin metode specific acestei arme, care este Jandarmeria? Au fost lăsați peste două ore să continue să arunce cu obiecte, cu provocarea. Au fost lăsați, de ce, ca să se acumulzeze suficiente imagini de violență din partea așa zișilor protestatari.

Ei veniseră cu un scop precis: să se bată cu jandarmii. Când au considerat șefii că s-au acumulat suficiente imagini de violență ca să justifice acțiunea de atac a jandarmilor pentru că am avut un exemplu de prostire în față în discursul domnului purtător de cuvânt al Jandarmeriei. Cum poți spune că “atitudinea a fost eminamente defensivă, dar am reacționat”? Cum să fii defensiv când au aruncat de la o distanță de câțiva zeci de metri cu grenade lacrimogene asupra tuturor celor din piață, 95% dintre ei nefiind violenți.

Reacția aceasta a fost, evident, planificată. S-a așteptat momentul de imagine suficient de justificativ pentru ca ea să fie pornită. A fost un fel de represiune tipică în dictaturi. Turbulenții ar fi trebuit să fie neutralizați prin mijloace specifice de extragere din mulțime. Ce să faci cu caii? Cu caii iei în piept toți oamenii din piață.

Toare rănile sunt din cauza grenadelor lacrimogene, din cauza jeturilor de apă, din cauza loviturilor aplicate cu bastoane asupra oamenilor care stăteau cu mâinile în sus. Jandarmii nu aveau voie să agreseze.

R: Cum vi se pare episodul cu tânăra jandarm care a fost bătută?

CTP: Este emblematic pentru ce au fost instruiți să facă, vineri, jandarmii. Li s-a spus așa: “la ordin declanșați operațiunea X care înseamnă producerea de haos, flăcări, fum și sânge în Piață. Asta trebuie să faceți, nu să izolați și să neutralizați persoanele violente“. Uitați-vă la acel cerc format în jurul celor 2 jandarmi. Formația spontană era perfect decupată în raport cu restul mulțimii. Ea putea fi foarte ușor înconjurată de ceilalți jandarmi și toate persoanele aflate în busculadă să fie ridicate, duse în dubă și vedeam la secție cine a lovit și cine i-a apărat pe cei doi. La 20 de metri distanță se afla o altă unitate compactă de jandarmi care se uita. N-a intervenit niciunul. Ar fi trebuit să o facă.

R: Dacă analizăm imaginile putem observa cele două tipuri de protestatari foarte bine delimitate. Unii care dădeau, unii care apărau. Cum e?

CTP: Trei tipuri. Protestatarii pașnici, au fost grupurile acestea ultraviolente, subumane, iar a treia categorie au fost puținii manifestanți care au încercat să blocheze violențele.

R: Se justifică trimiterea unei tinere de 20 de ani într-un astfel de moment?

CTP: Da, e o decizie stranie. Și asta ar trebuit analizat de procuratură. Ce experiență putea avea o fată de 20 de ani?! Cât s-a putut antrena în bătălii din acestea dure? Și se știa, chiar după declarația jandarmeriei, că vor veni grupuri atât de violente. Ce să caute în prima linie?! Nu înțeleg această decizie.

R: Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a încheiat conferința de presă spunând că cea mai grea misiune a fost să le spună părinților fetei că s-ar putea să rămână paralizată, deși se cam știa că situația nu este atât de gravă.

CTP: Ar fi trebuit să ne anunțe de ce nu au intervenit colegii ei să o apere, nu să ne anunțe Jandarmeria diagnostice medicale. Nu este treaba Jandarmeriei. Este ilegal ce au făcut. Nu au dreptul să comunice un diagnostic medical. Dar e bine să înțelegem de ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat. A existat o întreagă pregătire mediatică în legătură cu acest miting.

Jandarmii nu au demonstrat, vineri, că vor cu adevărat să protejeze mitingul, izolând răul. Scopul nedeclarat a fost spargerea acelui miting.

R: Ce părere aveți despre reacțiile politice, în urma incidentelor din Piață?

CTP: Iohannis este candidat la președinție din partea opoziției, să nu uităm, și atunci a venit imediat cu o declarație împotriva Jandarmeriei, împotriva Ministerului de Interne, având în esență dreptate. De asemenea, a fost corectă cererea ca Parchetul General să ancheteze ce s-a întâmplat în Piață. Și mai bine este că Parchetul se autosesizase.

Bineînețels că PSD, ALDE îcearcă să dea vina pe Opoziție, pe președintele Iohannis, să inducă ideea că declarațiile de dinainte de acest miting ale acestora sunt cele care au dus la violențe, făcând uitate declarațiile lor care anticipau violența.

Doamna Dăncilă cere raport SRI, într-o impresionantă sforțare de gândire. A primit răspunsul absolut corespunzător de la instituția de forță: „Ce am avut am dat. De ce ne cereți un raport suplimentar?”. Este un gest politic. Doamna Dăncilă vrea să sugereze că printre manifestați s-au infiltrat sorosiști și oameni de-ai lui Iohannis și că din cauza lor s-a întâmplat ce s-a întâmplat.

Citește și Cristian Tudor Popescu, despre miting:Nu e vorba de nicio diasporă, e vorba de români

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele