Criza din energie: Centralele se opresc una după alta, importurile de energie cresc, la fel și prețul

0

Grupurile Energetice din Oltenia se închid unul după altul pe fondul lipsei de cărbune. Vremea bună ne ajută să avem un consum mic de energie, de maxim 9.000 MW, însă și în aceste condiții România nu poate îi poate produce nici pe aceştia şi importă 1.600 MW. Din această cauză preţul energiei a ajuns la maxime istorice.

Primul grup al termocentralei de la Rovinari a fost închis deja în cursul nopții trecute iar restul grupurilor urmează să fie închise, pe rând în cursul dimineții. În acest context guvernul nu are soluții pentru a rezolva criza din energie în care a intrat România. Minerii de la Complexul Energetic Oltenia se află în grevă de mai multe zile. Este vorba de minerii de la exploatările de suprafaţă de extracţie a cărbunelui Jilţ Nord, Jilţ Sud şi Roşiuţa. Și lucrătorii de la Exploatări Linii Căi Ferate Uzinale (ELCFU) Motru au intrat în grevă.

„Sistemul energetic românesc, astăzi, că e ger, că e noapte, nu poate să înlocuiască energia pe care o dă CEO, care e 20, 25 la sută din necesar. Nu are cu ce. Asta vreau să se înţeleagă. Toată lumea a greşit. Eu sunt revoltat la culme! În 38 de ani am mai văzut greve, dar doar de câteva ore. Dacă nu încep să dea cărbune, eu, în noaptea asta trebuie să opresc două grupuri, iar dimineaţă, al treilea. Nu am cu ce merge. Suntem iresponsabili. Toţi, să suporte consecinţele!” a declarat Ion Pisc, directorul termocentralei Rovinari, care are patru grupuri, în total 1.000 MW.

Primul grup a fost oprit la puţin timp după miezul nopţii. Potrivit datelor Transelectrica, exact aceasta este cauza: lipsă cărbune. Grupul este oprit pentru cel puţin trei zile, potrivit datelor transmise către dispecer. Complexul Energetic Oltenia are o capacitate totală instalată de 3.240 MW, operând 11 grupuri în termocentralele Turceni, Rovinari, Işalniţa şi Craiova 2. Pe timp de iarnă, când consumul creşte, centralele pe cărbune sunt indispensabile.

La ora transmiterii acestei ştiri cărbunele, tot, inclusiv cel cu care funcţionează termocentralele pe huilă ale CEH, Mintia şi Paroşeni asigură o producţie de energie de 1.600 MW. Dacă greva minerilor nu se opreşte, situaţia va deveni şi mai rea.

„Azi noapte am oprit un grup, iar în cursul zilei, în schimbul unu (orele 07.00 – 15.00), o să oprim altul. Credeam că vor da cărbune, dar nu am informații acum că se va întâmpla acest lucru. În scenariul cel mai negru, în care nu se va ajunge la nicio soluție și nu dau cărbune, mâine o să-l oprim și pe al treilea. Să sperăm că poate se va ajunge la o soluție”, a adăugat Ion Pisc, citat de publicaţia specializată NewsEnergy.

Directorul Termocentralei Rovinari a comunicat pentru NewsEnergy că situaţia este la limită şi la celelalte centrale pe lignit. La sucursala Craiova, centrala funcționează în prezent cu un grup din două, fiindcă își conservă și ei cărbunele pe care îl mai au. Ișalnița funcționează cu ambele grupuri, dar mai are cărbune pentru 3-4 zile. Turceni funcționează cu un grup din patru.

Ministrul Energiei, Anton Anton merge azi la Târgu Jiu unde va încerca să medieze conflictul de muncă. „Ministrul Energiei Anton Anton împreună cu Secretarul de Stat Doru Visan vor avea în cursul zilei de astazi, 17 ian 2019, o nouă întâlnire cu liderii sindicali din cadrul Complexului Energetic Oltenia, urmare a reluării grevei în carierele CEO. Discuțiile vor avea loc începând cu ora 12:00 la sediul Prefecturii din Târgu Jiu”, a relatat Ministerul Energiei.

În acest moment, ora 08,47, România consumă circa 9.000 MW, un nivel destul de mic pentru această perioadă a anului, în condiţiile în care vremea este bună. 1.600 MW sunt asiguraţi din import, pentru că nici la acest nivel mic de consum pentru anotimpul rece, România nu îşi poate asigura necesarul de consum.

Greva minerilor care lasă centralele fără cărbune nu este singura cauză: parcul de producţie de energie electrică din surse clasice a tot scăzut (excepţia notabilă fiind centrala pe gaze a Petrom de la Brazi, singura unitate nouă de mare capacitate construită după căderea comunismului) iar avariile se ţin lanţ. Ieri, au fost nu mai puţin de astfel de opt avarii.

Din aceste cauze, şi preţul energiei a crescut la maxime istorice şi, de o săptămână, România are cele mai mai mari preţuri spot din Europa. Detalii, în linkurile de mai jos:

ZIUA ŞI RECORDUL: PREŢUL ENERGIEI ELECTRICE CREŞTE LA 650 LEI/MWH PE PIAŢA SPOT DE LA BUCUREŞTI, MAXIMUL ULTIMILOR DOI ANI. IMPORTUL DIN UNGARIA ESTE LA NIVELUL MAXIM POSIBIL

ROMÂNIA ÎNREGISTREAZĂ, DE O SĂPTĂMÂNĂ ÎNCONTINUU, CELE MAI MARI PREŢURI SPOT LA ELECTRICITATE DIN EUROPA

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele