Criză în cimitirele din România: Escavator închiriat pentru săpatul gropilor

Stefan Alexiu

Valul patru al pandemiei pune presiune în spitale, dar și în cimitire. Din cauza numărului mare de decese din ultimele zile, Primăria Botoșani a fost nevoită să închirieze un excavator pentru că groparii nu au mai făcut faţă valului de înhumări.

 

Pentru a face față ritmului impus de decese, conducerea Serviciului Public de Administrare Pieţe, Obor şi Cimitire (SPAPOC) a decis închirierea unui excavator care să sape gropi pentru că groparii nu au mai făcut faţă valului de înhumări.

„Pe 12 octombrie au fost 14 înhumări. Am închiriat un excavator. A fost o situaţie de forţă majoră deoarece trebuiau săpate şapte gropi. Celelalte familii aveau deja locuri concesionate”, a declarat Marinela Vieru, directorul SPAPOC. Oficialul a adăugat că nu poate să prevadă ce se va întâmpla în zilele următoare.

Dacă înainte de această criză sanitară, în municipiul reşedinţă de judeţ erau cinci – şase înhumări pe zi, în ultimele zile numărul acestora a trecut de zece. Datele centralizate arată că, la nivelul municipiului Botoşani, în fiecare lună, erau aproximativ 50 de decese, însă numărul acestora s-a dublat. SPAPOC are zece gropari, care sunt repartizaţi pe cele două cimitire, în funcţie de numărul înhumărilor.

Valul de înhumări accentuează criza locurilor de veci, astfel că edilii trebuie să găsească soluţii. La această dată este în derulare licitaţia vizând extinderea Cimitirului Eternitatea.

Vezi și Specialiști: Vaccinul împotriva Covid-19 al Moderna ar fi suficient de eficient în două doze

Arad, incidența de 10,58 la mie în municipiul Arad

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, Horea Timiş, îi îndeamnă pe cei care au afecţiuni cronice să stea acasă până când trece valul patru al pandemiei, amintind că nu mai există locuri în spitale, mai ales la Terapie Intensivă, astfel că cei care fac complicaţii riscă să nu poată primi îngrijiri corespunzătoare, scrie Agerpres.

Citeste si...  Dacia de la Mioveni se închide de joi. 13.500 de angajați vor fi în șomaj tehnic

„S-a eliberat un loc la ATI. O familie se bucură, alta plânge… Şi tot aşa… Auzi la UPU, auzi în staţie, auzi la tv, auzi pe stradă sau pe cineva care întreabă la fiecare oră, minut, un telefon din judeţ, din alte judeţe, din ţară. Pentru o tânară din oraş au căutat aseară prin toate judeţele. Are 24 de ani. Au sunat şi la noi şi la alţii şi alţii sună, şi părinţii sună… Toate spitalele au zeci de pacienţi în aşteptare. Singura soluţie: vaccinaţi-vă, iar dacă aveţi comorbidităţi, staţi acasă până trece valul acesta crunt. Nu vor fi curând locuri la ATI”, a scris joi, pe contul său de Facebook, şeful DSP Arad.

El spune că ”vor trece ani până se vor şterge din memoria” personalului medical aceste telefoane disperate pentru găsirea unui loc la ATI.

”Colegii din UPU, ambulanţe, DSP şi toate secţiile şi spitalele COVID văd nişte situaţii ce nu vor rămâne fără o amprentă. Trebuie creat rapid un suport psihologic şi trebuie urgent legiferat acest aspect, asta dacă ne pasă. Dacă nu se intervine în susţinerea cadrelor medicale acum, mai târziu nu o sa le mai avem nici pe acestea”, a mai transmis Horea Timiş.

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad a atras atenţia, miercuri, că zeci de pacienţi COVID-19 care au nevoie de spitalizare aşteaptă eliberarea unui pat, 11 dintre ei având nevoie de terapie intensivă, dar nu mai există locuri nici la Unitatea de Primire Urgenţe.

Vezi și Specialiști: Vaccinul împotriva Covid-19 al Moderna ar fi suficient de eficient în două doze

”Suntem în situaţia în care toate paturile alocate pentru COVID-19 sunt ocupate, iar zeci de pacienţi aşteaptă un loc în Unitatea Primire Urgenţe. De la începutul acestui val am depus eforturi susţinute pentru a asigura paturi necesare. Împreună cu medicii am găsit soluţii şi am deschis pe rând secţie după secţie, până am ajuns la 330 de paturi. Săptămâna trecută s-a lucrat la foc continuu pentru a putea reloca Secţia Clinică Terapie Intensivă II, obţinând astfel încă zece paturi pentru pacienţii pozitivi. Totuşi, aceste paturi au devenit, de pe o zi pe alta, neîncăpătoare, deoarece zilnic în Unitatea Primire Urgenţe Arad se prezintă în jur de 40-50 de cetăţeni pozitivi, marea majoritate necesitând internare”, a declarat managerul interimar al SCJU Arad, Florina Ionescu.

Citeste si...  Se apropie sfârşitul liberei circulaţii în Marea Britanie

Incidenţa infectărilor noi cu SARS-CoV-2 era, miercuri, de 7,45 cazuri la mia de locuitori, la nivelul judeţului Arad, şi de 10,58 la mie în municipiul Arad.


Distribuie articol:
1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *