Cum au ajuns USR și Mișcarea România Împreună să discute despre o alianță la europarlamentare și cine ar putea fi pe listele comune

0

Răspunsurile similare din sondajele făcute separat de USR și Mișcarea România Împreună i-au determinat pe liderii celor două partide, Dan Barna și Dacian Cioloș, să reia discuțiile despre o alianță politică pentru alegerile europarlamentare.

Majoritatea covârșitoare a respondenților la fiecare dintre cele două sondaje, peste 70%, au indicat că își doresc participarea la alegeri a celor două partide pe liste comune, potrivit surselor citate. Astfel, conducerea celor două partide a decis să redeschidă discuțiile despre candidaturi comune la alegerile din primăvara anului viitor pentru Parlamentul European.

Discuțiile au fost purtate și duminică între liderii celor două partide, Dan Barna și Dacian Cioloș, despre care G4Media.ro a scris că s-au întâlnit într-un restaurant din București.

Cei doi au confirmat ulterior discuțiile pe această temă.

Simularea rezultatelor la alegeri pe baza sondajelor făcute de cele două case independente de sondare a opiniei publice arată că USR și Ro+ ar câștiga pe liste comune mai multe locuri în Parlamentul European decât dacă ar merge separat, potrivit unor surse din cele două partide.

În acest moment nu e clar cum vor fi împărțite între cele două partide locurile eligibile pe liste, dar având în vedere scorurile apropiate ale celor două partide e posibilă soluția parității. O decizie va fi luată în urma dezbaterii interne din fiecare formațiune, dar și după ce Ro+ își va încheia procesul de înregistrare ca partid politic.

USR e în plină campanie internă pentru stabilirea candidaturilor, dat fiind că partidul își va desemna candidații în urma votului tuturor membrilor, o practică extrem de rar întâlnită printre partidele politice din România. Deputații Cristian Ghinea și Cristina Iurișniți, consilierul de la Sectorul 1 Clotilde Armand, antreprenorul Radu Ghelmez, consilierii Octavian Berceanu (Primăria Generală) și Mihai Daneș (Sectorul 6) sunt cei cunoscuți dintre cei peste 80 de membri USR s-au înscris în cursa internă pentru stabilirea candidaților la europarlamentarele din 2019. Liderul partidului, Dan Barna, nu s-a înscris în cursa internă.

Mișcarea România Împreună nu a anunțat încă modalitatea de stabilire a candidaților, dar președintele fondator, Dacian Cioloș, a declarat în repetate rânduri că intenționează să candideze la europarlamentare.

Citește și Tudorel Toader și-a luat patru zile de concediu în plină criză în justiție

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele