6:19, 31 oct. 2020
Acasă Economie Cum să facem cumpărături online sigure

Cum să facem cumpărături online sigure

0

Magazinele virtuale fictive sunt create exclusiv pentru a obţine datele cardurilor persoanelor care cumpără ,,marfa” pe care acestea o expun. Verificaţi întotdeauna magazinul online de la care cumpăraţi, iar dacă v-a fost compromis cardul, blocaţi-l imediat şi cereţi înlocuirea lui. 

Citiți și Cumpărăturile online la români: peste 5 milioane de euro zilnic

Odată cu dezvoltarea comerţului online şi a instrumentelor de plată fără numerar a crescut şi interesul pentru acest domeniu al persoanelor care deţin cunoştinţe IT şi care sunt dornice de câştiguri rapide, ilegale.

Metodele utilizate de către cyber-infractori sunt diverse, incluzând programe maliţioase, viruşi proiectaţi special pentru a ataca aplicaţii de internet banking sau sisteme informatice bancare.

O altă metodă prin care clienţii sunt păcăliţi o reprezintă magazine virtuale fictive, acestea fiind create cu scopul unic de a frauda posesorii de carduri bancare prin capturarea datelor confidenţiale ale cardurilor bancare. De asemenea, prin share-uri şi like-uri repetate, precum şi prin expunerea în social media, aceste aşa-zise magazine virtuale au parte de reclamă consistentă.

Aceste magazine virtuale au fost promovate intens prin intermediul reţelelor de socializare, oferind aparent spre vânzare produse aparţinând unor branduri cunoscute la preţuri mult reduse.

Atunci când clienţii accesează site-urile şi doresc să achiziţioneze produse, la momentul efectuării plăţii se deschide o nouă pagină unde sunt introduse datele cardului bancar (titular, data expirării, număr card şi cod CVV). În acest fel infractorii intra în posesia datelor nefiind vorba de nicio plată online sau produse la preţuri promoţionale. /

Imediat, datele cardurilor sunt folosite pentru a efectua plăţi online către diferite site-uri, banii transferaţi în mod fraudulos fiind introduşi în diferite circuite financiare, iar în final ajung în posesia autorilor infracţiunilor.

Persoanelor cărora le apar pe internet oferte de produse la preţuri prea bune pentru a putea fi refuzate au la dispoziţie, pentru a preveni o eventuală fraudă, mai multe metode de verificare a comerciantului, respectiv a site-ului acestuia:

– dacă magazinul online este promovat prin reţele de socializare, clientul ar trebui mai întâi să verifice dacă brandul promovat are într-adevăr un magazin virtual, dar nu prin accesarea directă a vreunui link de pe pagina magazinului, ci prin efectuarea de căutări cu ajutorul motoarelor de căutare.

– de obicei, site-ul magazinului online fictiv utilizat de infractori este creat mai rudimentar, aceştia neavând resursele şi timpul de a crea unul care să se apropie de cel al producătorului original.

– de multe ori, o căutare a denumirii magazinului virtual prin intermediul motoarelor de căutare poate genera rezultate care să conţină referinţe clare cu privire la caracterul fraudulos al acestuia.

– o plată pe internet se efectuează prin intermediul unor site-uri securizate unde sunt introduse datele cardului. Dacă la momentul plăţii pe un site datele cardului sunt introduse într-un simplu formular web, nu pe un site securizat care se poate recunoaşte prin simbolul lacătului închis sau dacă adresa paginii respective nu are „s” după „http”: (https:// este varianta sigură), atunci poate fi vorba de o fraudă.

Dacă totuşi aţi dat curs unor astfel de oferte şi aţi achiziţionat produse la preţuri mult prea mici pentru valoarea lor reală introducând datele unui card bancar pentru plata produsului respectiv, este indicat să mergeţi la banca emitentă a cardului si să solicitaţi schimbarea cardului respectiv. În cele mai multe cazuri, datele cardului sunt folosite ulterior pentru efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase pe site-uri din afara Europei sau Americii.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele