Acasă Economie Cum se poate recupera taxa auto

Cum se poate recupera taxa auto

0

Restituirea taxei auto se va realiza chiar şi în situaţiile în care persoanele nu mai au dovada de plată a taxei, certificatul de înmatriculare sau cartea de identitate a vehicului.

Guvernul a adoptat joi o nouă ordonanţă de urgenţă care reglementează mai clar modul în care autorităţile vor restitui toate formele de taxe auto încasate de la introducerea iniţială din 1 ianuarie 2007 şi până la eliminarea timbrului de mediu în 1 februarie 2017.

Citiți și Aflați cum se va calcula noua taxă auto!

După publicarea procedurii complete în luna august, numeroase persoane s-au plâns că nu pot depune cererea pentru că nu mai au dovada de plată a taxei, însă ordonanţa de urgenţă prevede că ANAF va restitui banii şi în absenţa dovezii, prin simpla consultare a bazei de date.

„În cazul în care contribuabilul nu anexează documentul doveditor al plăţii, ANAF va verifica existenţa acestui document în baza de date”, precizează un comunicat al Guvernului.

O altă situaţie care a generat controverse este cea a persoanelor care au plătit taxa auto, dar care nu au mai înmatriculat maşinile respective. Astfel, persoanele în cauză nu pot ataşa la cererea de restituire copiile cărţii de identitate a vehicului şi a certificatului de înmatriculare. Ordonanţa menţionează acum explicit că taxa auto va fi returnată şi în absenţa acestor documente.

„În acest caz, cererea de restituire va fi însoţită de documentul de plată, în original, care confirmă plata taxei neutilizate, document care are înscrisă menţiunea ”taxă neutilizată” şi care este semnat şi ştampilat de către persoana desemnată din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule”, mai precizează Guvernul.

Potrivit unui anunţ anterior, cei care au plătit taxe auto până la introducerea timbrului de mediu în 2013, şi anume taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, îşi vor primi banii înapoi în intervalul 1 ianaurie 2018 – 31 decembrie 2018. Între timp, cei care au achitat timbrul de mediu îşi vor recupera banii în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019. De asemenea, statul va plăti proprietarilor şi o dobândă de 0.02% pe zi pentru perioada cuprinsă între data plăţii taxei şi data restituirii.

În plus, ANAF menţionează că, în cazul dosarelor din instanţă pentru care au fost emise deja decizii de soluţionare, banii se restituie în termen de 120 de zile, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2018 pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, respectiv 1 septembrie 2018 pentru timbrul de mediu.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele