Cum se tratează la Târgu Mureș bolile cardiovasculare prin intervenții minim invazive? Pacientul se poate mobiliza în 12 ore de la intervenție

Informateca

Interviu cu dl. doctor Ayman Elkahlout, medic primar, cardiolog șef laborator Cateterism Cardiac în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș

 

Domnule doctor, pentru început, oferiți-ne câteva date despre dumneavoastră.

Am 43 de ani, am absolvit Facultatea de  Medicină Generală în 1999 la UMF Victor Babeș
Timișoara. Imediat am început specializarea de cardiologie la Institutul de Boli Cardio Vasculare  Timișoara. Profesez din anul 2004 după  ce am obținut specializarea în cardiologie.

Cum și când v-ați alăturat echipei de la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCVT) Târgu-Mureș?

În octombrie 2008 m-am alăturat IUBCVT Tg Mureș căutând șansa de muncă în condiții de colegialitate și dezvoltare tehnică și științifică.

Care este cea mai importantă reușită medicală personală?

Nu pot menționa una singură. În fiecare zi apar multe provocări, orice situație poate parea un caz simplu, la o prima analiză,  dar când încep intervenția, totul poate deveni mai dificil contrar așteptărilor. Și vorbim aici de afecțiuni de la stenoze de coronare, stenoze de carotid, stenoze de aortă (coarctatie), anevrisme, la disecții aortă. Normal pe fiecare domeniu (coronarian, periferic, aortă, valvă aortică) am reușit să stăpânesc procedurile, care sunt complexe și lungi. Specializarea în acest domeniu necesită timp departe de familie pentru training, iar stresul este mare în timpul procedurilor. De exemplu, stenozele coronariene pe care trebuie să lucrezi sunt foarte dure din cauza depunerilor de calciu care nu cedează la umflarea balonului și nu cedează la implant de stent.

rotablatie

Atunci se efectuează rotablație, care elimină parțial calciul și în acest fel stenoza cedează mult mai ușor la balon.


 

Care este cea mai recentă premieră medicală pe care ați gestionat-o?

Citeste si...  România, 2023 – cu tractorul pe autostradă

Am efectuat până acum 7 implanturi de valve aortice percutane, primele 4 au fost efectuate în Noiembrie 2016, și 3 cazuri în iunie 2017. Pentru mine este o premieră să ajuți o categorie de pacienți în vârstă, depășiți și refuzați chirurgical, cu metode minim invazive. Și, cel mai important, la majoritatea pacienților se începe mobilizarea în 12-24 de ore după intervenție. Pentru mine și lista de așteptare pe care sunt 20 de cazuri reprezintă un număr foarte mic de pacienți rezolvați și asta din cauza finanțărilor limitate.

implant de valvă aortică

Am solicitat suplimentarea bugetului și așteptăm un răspuns dacă se va face rectificare pozitivă. Toată echipa noastră este pregatită pentru proceduri complexe, iar trainingurile efectuate  în Germania și Ungaria în 2015 și 2016 completează expertiza noastră.

 

Pentru a lămuri cititorii, ce înseamnă cateterism cardiac?

Este o ramură a cardiologiei prin care se pot trata o serie de boli ale inimii cu ajutorul unor instrumente ( catetere), introduse prin abord minim invaziv, percutan. Prin intermediul unor catetere introduse în sistemul arterial se pot trata în mod minim invaziv multe afecțiuni cardiace, ca alternativă la chirurgia cardiacă.

De rutină, aceste proceduri implică introducerea unei teci (tubulet fin) în artera femurală (prin membrul inferior) cu scopul accesării inimii, utilizând vizualizarea ei prin intermediul razelor X
(floroscopie) și a substanțelor de contrast.

Pentru majoritatea procedurilor coronariene incanulare se poate utiliza și abordul radial (prin membrul superior). Acest tip de abord oferă o serie de avantaje incluzând: accesibilitatea, controlul eventualelor complicații locale (mai ales, la pacienții care necesită tratament anticoagulant) și, nu în ultimul rând, pentru confortul pacientului, care are posibilitatea să se ridice și să se mobilizeze imediat, fără sechele semnificative.

Cele mai importante avantaje ale cardiologiei intervenționale sunt minimizarea cicatricilor, a durerii, a perioadei lungi de recuperare asociate unei eventuale intervenții chirurgicale
majore.

Citeste si...  Medsana la 20 de ani de activitate
valvă aortică autoexpandabilă

Procedurile care sunt efectuate prin cardiologia intervențională în afară de cele diagnostice sunt: angioplastia coronariană cu implant de stent, angioplastia periferică a arterelor carotide, renale, a membrelor, tratamentul endovascular al anevrismelor și disecțiilor de aortă (operator independent), implantul de valvă aortică percutan.

 

 

Căror tipuri de afecțiuni se adresează această specialitate?

Specialitatea de cardiologie intervențională cuprinde mai multe afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi: infarct miocardic acut, angina pectorală, AVC cu stenoză de cardotidă, ischemie de membru cu ocluzie sau stenoze a arterelor. Sunt și boli ale aortei: anevrisme, disecții, coarctație, stenoza aortică semnificativă la cei depășiti chirugical sau la risc crescut, malformații congenitale copii și adulți.

Ce presupune o astfel de intervenție?

Angioplastia coronariană transluminală percutanată reprezintă tratamentul unor stenoze coronariene ca urmare a depunerilor de colesterol. De cele mai multe ori, procedeul
implică introducerea unor mici proteze endovasculare cunoscute sub numele de stent-uri coronariene. Ultimele generații de stent-uri sunt acoperite cu un polimer care conține un medicament care previne restenoza, principala complicație tardivă a stent-ării coronariene.  Ele sunt cunoscute ca “DES”  (Drug Eluting Stent). Metoda este extrem de utilă în infarctul miocardic acut și în angina pectorală.

Implantul de valvă aortică percutană reprezintă dilatarea percutană a valei aortice  îngustate și implantul de valvă aortică, o procedură foarte complexă. Este cea mai modernă procedură cu success pe termen scurt și pe termen lung la pacienți depășiți chirurgical (motivele: vârstă înaintată, morbidități asociate serioase, care pun viața pacientului în pericol, prin intervenții chirurgicale clasice)

Această procedură se efectuează fără intubarea orotraheală, nici anestezie generală, pacientul fiind treaz. Comunicam în timpul procedurii (cu ușoară sedare la nevoie). Noi am ales această cale pentru a reduce suferința pacientului și să se recupereze în cel mai scurt timp. Astfel, în 12-24 ore îl punem în mobilizare. Am implementat etapele procedurii conform cu ce am studiat în Germania și cu sistemul de acolo.

Citeste si...  Ministrul de interne nu le garantează "lapte și miere" viitorilor agenți de poliție

Costurile unei astfel de intervenții sunt decontate de Casa de Asigurări?

Sunt proceduri multiple în mai multe domenii, cu costuri uzuale sau extrem de ridicate, cum ar fi procedurile de tratament în bolile aortice sau implant de valve aortică percutane, dar, din fericire, orice procedură efectuata in IUBCVT este decontată integral prin CAS sau Ministerul Sănătății.

Ce vârste au pacienții pe care îi tratați?

Vârstele diferă, de la nou născuți, copii (cu ajutorul colegei noastre cu aceasta specialitate) și adulți.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni cu care se prezintă pacienții la
dumneavoastră?

Boala coronariană este cea mai răspândită boală în domeniul nostru și chiar cea mai importantă cauză de deces la adulți.

Cum pot fi prevenite acestea?

Sunt factori genetici unde știința urmărește să le controloze. Sunt și factori dobândiți care se pot corecta sau controla (fumatul, hipertensiunea arterială -HTA, diabetul zaharat, hipercolesterolemie).  Ar trebui să se facă mai multe în privința educării publicului, de exemplu în privința simptomelor infarctului miocardic acut (IMA). Din păcate, sunt mulți pacienți
cu IMA ajung târziu la medic sau la spital din cauză că nu recunosc simptomele. Cu cât mai bine știe pacientul simptomele bolii, cu atât se evită stopul cardiac. Un infarct miocardic acut extins are risc de mortalitate crescut și speranța de viata redusă mult. Cunoașterea simptomelor duce la reducerea mortalității din cauze cardiovasculare.


Distribuie articol:
1 Comment
  • ce pot sa zic,doar cuvinte de lauda pentru acest doctor(doctori) si realizarile pe care le are,dar pentru muritorul de rand e tare greu sa ajunga sa faca o astfel de operatie.Eu sunt bolnav de mult timp si abia de 8 ani am descoperit ca am stenoza mitrala de 2,5,si de tot atunci nu am mai lucrat cu carte de munca asa ca nici la pensie nu pot iesi mai devreme ca nu am anii de munca si nici la doctor nu pot merge ca nu am bani si se stie fara bani nimeni nu misca un deget,deci nu ma pot pensiona medical doar cu vreo luna inainte de a da coltu’,asa ca daca vre’un doctor bun iti da aviz ca poti iesi la pensie pe un anumit caz de boala,fara sa dai bani,sa fii sigur ca multe zile n’o mai duci,iti poti face testamentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *