Tudorel Toader către Augustin Lazăr: “Să ne cunoaștem și să ne respectăm competențele”

1

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a dat duminică o replică fulger procurorului general, Augustin Lazăr, căruia i-a atras atenția că se află într-o gravă eroare când afirmă că Justiția este capabilă să-și îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor în stat.

”Să ne cunoaștem și să ne respectăm competențele! Procurorul general ne transmite faptul că “justiția este capabilă să își îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor în stat!” Procurorul general se află într-o gravă eroare, plasând justiția, una dintre cele trei puteri, în afara puterilor statului, deasupra acestora! În ipoteza în care una dintre cele trei puteri își încalcă limitele constituționale, echilibrul se restabilește de către CCR, prin soluționarea conflictelor juridice de natură constituțională! În condițiile în care puterea judecătorească a fost parte a unor astfel de conflicte, este lesne de înțeles că nu își poate judeca propria cauză!”, a scris Tudorel Toader pe Facebook la aproximativ o oră după mesajul transmis de procurorul general magistraților.

Replica lui Toader vine după ce procurorul general le-a transmis un mesaj magistraților din România, chiar în timp de unii dintre ei protestau pe treptele Curții de Apel București împotriva tentativelor de politizare a Justiției.

”Tânăra magistratură din România a ajuns la maturitatea și profesionalismul care-i permit să reziste la presiuni și influențe exterioare, dând dovadă de o deosebită responsabilitate în apărarea, la standarde europene, a independenței instituțiilor judiciare. Independența judecătorilor și procurorilor nu este un privilegiu al acestora sau o prerogativă personală, ci reprezintă o necesitate pentru a ne asigura că justiția, ca una dintre puterile statului, prin instituțiile sale, este capabilă să își îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor și a corectitudinii relației dintre stat și cetățeni. Magistrații sunt obligați să apere independența justiției ca pe o garanție pentru societate, fără de care aceasta nu ar putea exista ca o societate democratică, organizată pe principiile supremației dreptului”, le-a transmis Lazăr magistraților.

Peste 300 sute de magistrați au protestat duminică seară vreme de mai bine de o oră în fața Palatului de Justiție din București. Magistrați din toată țara au venit pentru a-și exprima nemulțumirea față de ofensiva împotriva Justiției pornită de guvernarea PSD-ALDE.

Principalale nemulțumiri ale judecătorilor și procurorilor sunt modificările la legile justiției și la codurile penale, prelungirea mandatelor Inspecției Judiciare prin Ordonanță de Urgență, ignorarea și ridiculizarea Comisiei de la Veneția, dar și evaluarea procurorului general, Augustin Lazăr de către ministrul justiției, Tudorel Toader.

Citește și O judecătoare, membră CSM, acuză presiuni:Nu poți desființa o hotărâre judecătorească prin lege sau ordonanță de urgență

De Vlad Mitu

1 comentariu

  1. MARIA SA ,DOMNULUI MINISTRU AL JUSTITIEI , EXCELENTA SA TUDOREL TOADER , MAGISTRUL DE SUPERCLASA SI DE NEINTRECUTA VALOARE EUROPEANA ,CU O INTELIGENTA SCLIPITOARE ,OMUL ZILELOR NOASTRE , AL DEMOCRATIILOR EUROPENE CE PUNE PE PRIMUL LOC RESPECTUL FATA DE FIINTA UMANA SI MILITEAZA CU INVERSUNARE SI DIPLOMATIE PENTRU RESPECTAREA DREPTURILOR OMULUI SI A LIBERTATILOR SALE DEMOCRATICE , II TRANSMIT APRECIERILE SI FELICITARILE MELE FIIND CEA MAI VALOROASA PERSONALITATE EUROPEANA IN VREMURILE SI CORELATIILE ACTUALE CE FRAMINTA OMENIREA INTR-O EUROPA DEMOCRATA DAR CONTROVERSATA . FELICITARI EXCELENTA TUDOREL TOADER MINISTRUL JUSTITIEI IN GUVERNUL DE MARE SUCCES VIORICA DANCILA !

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele