Cum va ieși piața rezidențială de sub semnul evoluțiilor contradictorii

0
- Reclama -

Vânzările de apartamente au resimțit efectele ultimelor evenimente din economie. Și era normal ca sarabanda de lovituri, care a început cu scumpirea materialelor de construcții, scumpirea energiei și efectul lor, creșterea inflației, la care s-a adăugat răspunsul BNR, care încearcă în zadar să domolească, prin majorarea dobânzilor, inflația ajunsă la 15,9% oficial și probabil spre 30% sau mai mult, real. Conform ANCPI vânzările de proprietăți imobiliare au scăzut cu circa 10.000 de unități în ultimele patru luni, față de același interval din anul trecut, potrivit ANCPI. Cu toate acestea, piața nu a cedat complet sub acțiunea scumpirilor repetate, numărul apartamentelor vândute fiind în creștere față de lunile anterioare ale acestui an. Dar, problema e că viitorul e foarte greu de anticipat.

Powered by SVN

Iar mediul de business rezidențial e „poluat” și de factori precum invazia rusă a Ucrainei sau blocarea PUZ-urilor de pe cea mai mare piață din România, cea din București.

Inițiată cu motive serioase, abuzurile unor dezvoltatori asupra peisajului urban, blocarea PUZ-urilor de Primăria Capitalei și consființită de instanțe, are, însă, efecte perverse asupra pieței rezidențiale.

Pierderi fiscale estimate de 3,45 miliarde euro până în 2026

Contribuția Bucureștiului la PIB-ul total național a scăzut cu 2,4 puncte procentuale din 2019 până în 2021, pierderile estimate pentru veniturile fiscale fiind de 17,2 miliarde lei (3,45 miliarde euro) până în 2026. Acestea sunt principalele concluzii ale primului studiu de impact privind blocarea procesului de autorizare în București, al analistului financiar Iancu Guda (cu o imagine destul de proastă în piață, din cauza prognozelor catastrofale și eronate făcute acum ceva timp) la un eveniment organizat de București Real Estate Club.

- Reclama -

Continuarea pe Business Cover.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele