Cum vede BNR plafonarea dobânzilor maxime la credite

0

BNR a depus, la Camera Deputaților, o scrisoare care include poziția băncii în legătură cu limitarea dobânzilor. Banca Centrală nu susține actuala formă a a legii plafonării dobânzilor, care pleacă de la dobânda de referință, ci sugerează la limitarea DAE să se facă în funcție de dobânzile medii din piață.

Conform unor calcule prezentate de BNR, dobânda anuală efectivă ar putea fi limitată între 6,57% şi 40,96% în funcţie de tipul de credit și de moneda în care este acordat acesta.

Interesant este că BNR a vizat, în calculele sale, doar băncile nu și IFN-urile incluse și ele în legea inițiată și promovată de deputatul Daniel Zamfir, în care se prevede ca DAE să nu depăşească de 2,5 ori dobânda de referinţă a BNR, adică să fie de maximum 5,6%, în cazul creditelor ipotecare, şi 18% în cazul creditelor de consum în lei.

„Metodologia este derivată din meto­do­­­­lo­gii ale altor state europene cu tradiţie în­­delun­ga­­tă şi este adap­­tată la specificul bancar româ­nesc, caracterizat de un cadru macroeconomic semnificativ mai volatil“, se arată în scrisoarea BNR.

Dobânzile maxime ar putea fi actualizate trimestrial

De asemenea, BNR propune ca aceste dobânzi maxime să fie actualizate trimestrial.

Analiza de impact realizată de Banca Centrală, arată că, în cazul creditelor acordate în perioada 2016-2017 impactul asupra solvabilităţii băncilor este marginal, pierderea înregistrată de bănci echivalând cu 0,02% din fondurile proprii în 2016 şi 0,03% din fondurile proprii în 2017.

Ce se va decide în Camera Deputaților rămâne de văzut, mai ales că actuala Putere e într-un conflict artificial cu BNR, din cauza inflației care a ajuns la 5% în martie din cauza majorărilor repetate de salarii din sistemul public.

De asemenea, proiectul de plafonare a dobânzilor este criticat dur de o serie de analiști, care avertizează că o astfel de iniţiativă, fără studii de impact reale, va distorsiona mecanismele de piaţă şi va avea consecinţe grave, ce pot ajunge la reducerea investiţiilor străine din România.

Sursa: Cum vede BNR plafonarea dobânzilor maxime la credite

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele