Cumpărarea de case cu 1 euro declanșază o tendință mai largă în Sicilia

0

Vânzarea caselor abandonate la preț redus ajută la atragerea de cumpărători din nordul Italiei și din străinătate în sudul insulei. Cammarata este printre puținele orașe din Sicilia care s-au alăturat inițiativei Case la 1 Euro (One Euro Houses), care a început în Gangi și Salemi, ambele orășele pretind că sunt primele, în jurul anului 2010. De atunci, sute de case private abandonate au a fost vândut cu ceva mai mult de 1 euro.

Maurizio Berti, fondatorul casea1euro.it, o platformă web care sfătuiește potențialii cumpărători cu privire la cum să găsească și să restaureze aceste proprietăți vechi din sate italiene, crede că există „zeci de mii de case” în Sicilia care ar putea face parte din aceast sistem.

„Este imposibil de știut câte astfel de locuințe sunt de vânzare, deoarece este greu să găsești moștenitorii în viață ai caselor abandonate. Majoritatea au fost părăsite în anii 1960 și 1970, când oamenii s-au mutat în străinătate sau în orașe italiene în căutarea unui loc de muncă și nu s-au mai întors. Unii s-ar putea să fi murit. Unii descendenți nici nu știu că au o casă în Sicilia, deoarece au moștenit-o”, spune Berti, care îi sfătuiește și primarii locali cu privire la modul în care pot face schema să funcționeze în orașele lor.

Alte case au fost abandonate după cutremurul sicilian din 1968, spune el.

„Proprietarilor li s-a oferit posibilitatea de a reconstrui case în părți mai noi ale orașului, așa că vechile proprietăți au rămas în paragină”, precizează potrivit Financial Times, Maurizio Berti.

În zilele noastre, astfel de case sunt de obicei în sate mici, uneori cu un magazin și restaurante, „dar care au poate drumuri proaste și doar un autobus care circulă de două ori pe zi”, spune Berti, adăugând: „Oamenii trebuie să înțeleagă realitatea”.

O casă tipică care se vinde cu 1 euro va avea în jur de 50 mp, cu una sau două camere și ferestre mici. „Dacă vrei să o transformi în locuință, va trebui să cumperi două”, este de părere Berti. Dar aceste costuri, desigur, sunt vârful aisbergului: cumpărătorii cheltuiesc între 400 și 1.500 de euro pe metru pătrat pentru renovare, majoritatea orașelor insistând ca lucrările de reconstrucție ale acestor proprietăți să se fac în termen de trei ani de la cumpărare.

Cei mai mulți cumpărători de case la preț redus sunt străini, care văd romantismul în acest demers. „Opinia italienilor este: De ce aș vrea să trăiesc într-un loc în care a trăit bunicul meu acum 40 de ani?”, spune Berti.

Cumpărători din 18 naționalități s-au îndreptat către Mussomeli, un oraș antic aflat pe un deal cu 11.000 de locuitori din centrul Siciliei, inclusiv mulți din SUA, Australia și China, spune Olivia Lento, coordonatoare de proiect cu sediul la Montreal, a cărei teză de master se concentrează asupra modului în care proiectul Italiei de vânzare a caselor cu 1 euro ajută la salvarea orașelor de la abandon.

Lăsând la o parte schema de 1 euro, a existat o creștere bruscă a cererii cumpărătorilor în Sicilia rurală de la sfârșitul lockdownului impus de pandemie. Agentul imobiliar de lux Engel & Völkers raportează că vânzările în 2021 au fost cu 24% mai mari decât în ​​2020; iar în primele șase luni ale acestui an, vânzările au crescut cu 20% față de aceeași perioadă din 2021.

Proprietatea de calitate în cele mai dorite zone turistice, cum ar fi Taormina, un oraș antic situat pe stâncă de pe coasta de est a Siciliei, și Ortigia, o insulă unită cu continentul sicilian la Siracuza, poate costa aproximativ 3.000 de euro pe metru pătrat, spune Danilo Romolini de la Romolini Immobiliare. În general, totuși, prețurile caselor din Sicilia au scăzut cu 3-4% de la începutul pandemiei, piața fiind „inundată” de apartamente de gamă medie, spune el.

Antonio Carnazza, consilier de birou privat al Engel & Völkers în Sicilia, spune că în prezent cumpărătorii din afară reprezintă 60% din vânzările sale.

De obicei, au de cheltuit între 1 milion și 1,5 milioane de euro și caută „ceva cu veder„ minunată la mare”, spune el, în mod ideal aproape de orașul Catania, pentru viața de noapte și aeroportul internațional. „Există mai puțină muncă aici, dar dacă poți lucra de la distanță, atunci viața este mult mai bună și mai ieftină”, a subliniază consilierul imobiliar.

Diletta Giorgolo, șefa departamentului rezidențial la Italy Sotheby’s International Realty, descrie „stilul de viață cu impact redus asupra mediului” din Sicilia ca fiind o mare atracție pentru cumpărătorii străini. Alții au un ochi pe oportunitatea de investiție – cele mai mari și mai luxoase vile se pot închiria cu până la 30.000 de euro pe săptămână, spune ea.

Ambițiile cumpărătorilor cu buget mare se completează cu cei care caută case de 1 euro, dar majoritatea încep să vâneze case în Sicilia pentru că aud de schemă, spune Carnazza, adăugând: „Este un instrument bun de promovare pentru insulă.”

În timp ce aceste sate vechi, unii spun că „pe moarte” ar fi ajuns în prim-plan din cauza caselor lor abandonate, Salemi, de exemplu, este „considerat unul dintre cele mai frumoase sate din Italia și are unele proprietăți scumpe”, spune Giorgolo. Ea spune că a vândut recent o proprietate cu opt dormitoare, din secolul al XVI-lea, în centrul orașului, pentru 620.000 de euro.

McCubbin spune că se numără printre cei pentru care schema de casă de 1 euro a fost „catalizatorul” care l-a atras spre Mussomeli. „Dar odată ce m-am mutat aici”, spune el, „am descoperit că în acest loc frumos există mult mai mult decât case ieftine.”

 

 

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele