Cursuri intensive de deminare în Kosovo pentru femeile ucrainene, procesul poate dura câteva decenii după încheierea invaziei Rusiei

0

În Kosovo, departe de patria lor, femeile ucrainene urmează cursuri intensive de deminare pentru a-și ajuta țara să elimine explozibilii, un proces care, foarte probabil, va dura câteva decenii după încheierea invaziei Rusiei.

Kosovo are competență în materie: după războiul dintre forțele sârbe și rebelii albanezi (care la sfârșitul anilor 1990 a provocat moartea a 13.000 de persoane), teritoriul era plin de 4.500 cu câmpuri de mine de dezamorsat, conform estimărilor făcute atunci de Statelor Unite.

„Am trăit o situație foarte asemănătoare – spune un instructor în deminare – mai ales când vine vorba de contaminarea cu muniții neexplodate, inclusiv mine, muniții fragmentate, bombe aruncate de sus, arme dirijate. Aici, în Kosovo, avem experiență de primă mână când vine vorba de muniții neexplodate.”

Majoritatea dispozitivelor au fost amplasate în apropierea graniței cu Albania, în munții din regiunea Peja, unde rebelii din Armata de Eliberare din Kosovo (KLA) au primit arme, muniție și ajutor umanitar de la Tirana.

Aici, șase femei ucrainene se antrenează în detectarea și eliminarea explozivilor sub îndrumarea unei organizații caritabile specializate (Mines Awareness Trust).

„Este un lucru necesar în acest moment – ​​spune Anastasia, o profesoara care urmează cursul – deoarece suferim consecințe teribile: pământul este crucial acum şi trebuie eliberat. Sunt oameni care vor să trăiască și să lucreze acolo, nu avem timp, trebuie să muncim”.

Centrul este plin cu o varietate de explozibili dezamorsați: sub un soare de primăvară, ucenicele, îmbrăcate în uniforme de protecție, învață cum să mânuiască detectoare, să identifice mine și să le dezamorseze.

Citește și: Kievul bombardat în timpul vizitei secretarului general al ONU

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele