Dacă ești asigurat îți vezi acum deconturile făcute la CNAS

0
card_de_sanatate

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege prin care cei care beneficiază de asigurare de sănătate să aibă acces la toate decontările făcute în numele lor de către Casa Națională de Asiguări de Sănătate pe anul precedent.

Legea urmează să ajungă la Klaus Iohannis, care va decide dacă o va promulga sau nu.

Softul a fost realizat de companiile penalului Sebastian Ghiță și pare că a fost gândit astfel încât românii să nu vadă dacă cineva accesează abuziv servicii în numele lor. Grație proiectului propus de USR acest lucru este dezvăluit.

Astfel, pacienții ar putea avea acces la lista cu deconturile efectuate pentru fiecare dintre serviciile medicale, serviciile de îngrijire a sănătăţii, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi celelalte servicii la care au dreptul.

Cum pot fi consultate decontările făcute de CNAS

„La cerere, casa de asigurări de sănătate la care este luată în evidenţă persoana asigurată, comunică în termen de 45 de zile persoanei lista cu serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale de care a beneficiat persoana asigurată în anul precedent, decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, cu precizarea contravalorii acestora, a furnizorilor care le-au efectuat/eliberat, precum şi a datei efectuării/eliberării acestora”, arată proiectul de act normativ.

Lista cu decontările de care a benficiat asiguratul va putea fi accesată şi prin intermediul dosarului electronic al pacientului.

Senator USR: Legea „deschide un front de luptă” împotriva corupției din sănătate

Inițiatorul proiectului, deputatul USR Tudor Pop, susținerea că actul normativ „deschide un front de luptă” împotriva corupției din sistemul de asigurări de sănătate.

„Astăzi USR a mai făcut un pas mai departe spre ceea ce ne dorim de la sistemul de sănătate: respect și mai multă putere pentru pacient. De data asta e vorba despre puterea asiguraților de a verifica ce anume și cât se decontează de către CNAS în numele lor. Pe 29 noiembrie 2017 am depus alături de Dan Barna și Cristian Ghinea, o propunere legislativă care deschide un front de luptă impotriva coruptiei din sistemul de asigurări de sănătate, oferind asiguraților acces la absolut toate cheltuielile decontate in numele lor”, a scris deputatul USR, miercuri, pe Facebook.

Citește și În loc să fie un punct de atracție, casa primului primar român al municipiului Alba Iulia se degradează tot mai rău

„Practic, fiecare asigurat să poată suprapune raportul de cheltuieli de la CNAS peste serviciile medicale oferite în realitate – ceea ce în alte democrații e o banalitate. Astfel, asigurații vor putea vedea exact ce decontări s-au făcut în numele lor și pot reclama posibile fraude făcute în numele lor. Înainte de această inițiativă, accesul era foarte greoi și extrem de limitat, asigurații primind rapoarte, și acelea foarte întârziate, doar pentru serviciile medicale oferite”, a adăugat el, potrivit Mediafax.

Pop mai susține că „zeci de milioane de lei” se duc în „buzunarele Mafiei din Sănătate”.

„Cu votul de azi acceptăm, în sfârșit, faptul că avem o problemă uriașă cu decontările fictive. Și cu faptul că zeci de milioane de lei se duc în buzunarele Mafiei din Sănătate și nu pe îngrijirea pacienților. Mi-aș fi dorit foarte mult să păstrăm în proiect opțiunea ca fiecare asigurat să primească și o scrisoare anuală cu totalitatea cheltuielilor, așa cum este de pildă în Austria. Este cea mai eficientă cale, dar mi-au fost aduse ca argumente costurile mari și incapacitatea administrativă de a face acest lucru”, a mai transmis politicianul.

Proiectul a fost respins de Senat, însă deoarece Camera Deputaților este forul legislativ decizional în acest caz, legea va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele