Dăncilă, chemată pe 3 octombrie în Parlamentul European pentru o dezbatere privind respecatarea statului de drept

0

Premierul Viorica Dăncilă a fost chemată în Parlamentul European pe data de 3 octombrie pentru a participa la dezbaterea privind respectarea statului de drept din România, într-o sesiune plenară care va avea loc la Strasbourg.

Ulterior dezbaterii de la începutul lui octombrie, la finalul aceleiași luni Parlamentul European va vota și o rezoluție în ceea ce privește situația din România.

Discutarea în plenul de la Strasbourg a situației privind statul de drept din România va avea loc la solicitarea grupului verzilor din Parlamentul European. Într-un interviu pentru G4Media.ro, Ska Keller, copreședinta grupului verzilor, a explicat că cele trei motive care au stat la baza solicitării dezbaterii situației din România sunt demiterea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA în ciuda avizului negativ al CSM, modificările la Codurile Penale și violențele din 10 august împotriva protestatarilor pașnici.  Keller a mai spus că este nevoie de înființarea unei comisii care să monitorizeze situația statului de drept din România, iar Comisia ar trebui, în opinia ei, să demareze rapid o investigație pe această temă (detalii aici).

Miercuri, Parlamentul European a votat cu peste două treimi declanșarea procedurilor pentru sancționarea Ungariei pentru derapaje de la statul de drept și va începe procedurile pentru acționarea Articolului 7 din Tratatul UE, care prevede suspendarea dreptului de vot a țării.

Principalele acuzații la adresa guvernului Ungariei sunt că a îndepărtat din funcții judecătorii independenți, a redus la tăcere presa liberă și a luat la țintă societatea civilă.

Rezultatul votului (448 pentru, 197 împotrivă, 48 abțineri) arată că Viktor Orban a pierdut sprijinul unei părți din familia sa europeană, Partidul Popular.

Citește și PSD Cluj a trecut în tabăra anti-Dragnea, numărul filialelor care nu-l mai susțin pe liderul PSD a ajuns la 16

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele