Dăncilă i-ar promis lui Frans Timmermans că NU va da OUG pe Codurile Penale

0

Premierul Viorica Dăncilă a discutat, joi, într-o teleconferință cu Frans Timmermans, aceasta promițându-i prim-vicepreședintelui Comisiei Europene că Guvernul nu va adopta în ședința de vineri o ordonanță de urgență pentru modificarea codurilor penale, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

De asemenea, sursele citate au precizat că va continua colaborarea Comisiei de experți de la Bruxelles cu Guvernul în vederea punerii în aplicare a recomandărilor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Executivul se reunește, vineri, în ședință, începând cu ora 8.00.

Pe 20 martie, Comisia Europeană a transmis că, la întâlnirea între Timmermans și Dăncilă, cei doi au discutat din nou despre situația din justiție și despre acțiunile pentru implementarea recomandărilor MCV, urmând să fie obținute curând rezultate concrete.

Cei doi au avut trei întrevederii în ultima lună.

Cu o altă ocazie, Dăncilă a afirmat, ulterior unei întâlniri pe 7 martie la Bruxelles, că i-a transmis lui Frans Timmermans, că MCV este discriminatoriu, precizând că va fi înființată o Comisie cu experți de la Bruxelles și din Guvern care să analizeze punctual subiectul.

Timmermans a criticat în mai multe rânduri Guvernul de la București din cauza OUG 7 care modifică legile justiției și a altor schimbări legislative în materie penală, precizând că România trebuie să nu se abată de la traseul respectării statului de drept, luptei anticorupție și păstrării indepedenței magistraților.

Ministerul Justiției a trimis spre avizare un proiect de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și un proiect privind completurile de 5 judecători ale instanței supreme.

Potrivit proiectului referitor la completurile de judecători, intrat în posesia MEDIAFAX, condamnaţii care au sentinţe definitive pronunţate de completurile de 5 constituite la Înalta Curte de Casație și Justiție începând cu 2014 pot depune contestație în anulare și dacă au ieșit din termenul legal de 30 de zile.

Citeşte şi Turcan vorbește despre Dăncilă „4 clase” pe Facebook

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele