Dăncilă susţine că șpaga românească este doar o manieră diferită de a mulțumi cuiva

1

Premierul Viorica Dăncilă le-ar fi spus eurodeputaţilor socialişti că „nu există corupţie în România, este doar o manieră diferită, cultural vorbind, de a mulţumi cuiva”, relatează Ziare.com, citând o declaraţie a europarlamentarului luxemburghez, Frank Engel.

„Să vă povestesc ce a afirmat doamna Dăncilă în faţa grupului socialist. Un deputat socialist din Ungaria mi-a spus foarte amuzat că doamna Dăncilă, înainte de a vorbi în faţa plenului, a venit la grup, iar cei de acolo i-au reproşat problemele legate de corupţie din România”, a relatat Frank Engel, care este şi membru al Partidului Popular European (PPE) – cel mai mare grup din Parlamentul European.

“Şi ea a zis că nu e adevărat, nu există corupţie în România, este doar o manieră diferită, cultural vorbind, de a mulţumi cuiva. Mi s-a părut extrem de ingenios să vorbeşti de o diferenţă culturală. Practic, aş putea să-mi cumpăr direct o decizie favorabilă în justiţie, dar asta nu ar însemna că sunt corupt sau că aş corupe pe cineva, nu, aş avea un comportament cultural specific”, a adăugat oficialul european.

Citeşte şi Scrisoarea Corinei Creţu către Dăncilă: Clarificaţi situaţia celor trei spitale regionale

Sursa: Ziare.com

1 comentariu

 1. Atâta necunoaștere și lipsă de respect pentru conceptul care stă la baza funcționarii acestui stat mă doare!

  Să lămurim lucrurile:

  *Bacșișul se oferă ( deci, nu “se dă) la ospătari ca ” atenție” pentru faptul că omul a fost prompt și serviabil la masa ta și că a tras scaunul, dumitale și doamnei – ceea ce se întâmplă, îndeobște, cam în toată lumea, ceva intre 5-10 la suta din costul consumației. Dacă nu-l dai, te dezonorezi cumva.
  **Șpaga se da pentru a obține mai ușor, mai repede un drept legal sau pentru a evita statul la coada.
  ***Mita, ei, cu mita deja intram in alte sfere ! Alt nivel, alte cerințe ! Pe scurt, ca să n-o mai lungim, mita e cam ceea ce este simfonia vizavi de manele. Artă ! Se dă pentru a obține ceva pe nedrept, ilegal sau la limita periculoasa a încălcării legii. Pentru MITA ( cer scuze pentru faptul că mai sus nu am folosit majusculele de rigoare pentru substantivul care se chinuie sa încapă acest mare concept !) in Romania se dau lupte electorale, se schimba guverne etc, s.a.m.d. Fara 100 000 de euro nu poți trece de secretara ministrului dezvoltării, de pildă.

  La plecare, menționez că am făcut aceste precizări in ideea de a vă ajuta sa va descurcați în statul de drept care tocmai se construiește și cum sa șerpuiți prin hățișurile vieții în anii care vin.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele