Daniel Stăncescu, CEO AdePlast: “În 2019, am înregistrat o creștere de 5% a cifrei de afaceri, apropiindu-ne de pragul de 500 milioane lei”

Radu Ramona

Producătorul român de materiale de construcții AdePlast își desfășoară activitatea aproape normal și va face tot posibilul pentru a reuși să își păstreze fiecare angajat, susține Daniel Stăncescu, CEO al companiei. Directorul general al AdePlast ne-a mai spus că, în 2019, afacerile companiei pe care o conduce au decurs bine, cifra de afaceri ajungând aproape de pragul de 500 de milioane de lei. Deși epidemia de coronavirus nu și-a pus, încă, amprenta, într-un mod notabil, domnul Stăncescu ne-a declarat, în cadrul unui interviu, că pentru următoarele două luni, se așteaptă la o reducere a activității.

 

Cum au decurs afacerile companiei dumneavoastră pe parcursul anului trecut? Cum ați încheiat anul 2019 din punct de vedere financiar?

Anul trecut, afacerile AdePlast au avut un parcurs bun. Am înregistrat o creștere de 5% a cifrei de afaceri, apropiindu-ne de pragul de 500 de milioane de lei. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda unei evoluții descendente a prețurilor polistirenului pe piața mondială și, evident, și pe piața locală. În plus, trebuie să spunem că, în 2019, toți indicatorii financiari relevanți au înregistrat valori superioare celor din 2018.

 

Care erau estimările dumneavoastră pentru anul curent și cum au fost acestea trannsformate de epidemia de coronavirus?

Înainte de apariția acestui virus și de izbucnirea pandemiei, noi estimam o creștere de două cifre. Întrucât  evenimentele se desfășoară de la zi la zi, așadar situația se schimbă constant, nu putem să estimăm, încă, impactul pentru întreg anul 2020, într-un mod fiabil. Cu toate acestea, pentru urmatoarele două luni, ne așteptăm, însă, la o reducere a activității.

Citeste si...  Rezervările noi pe destinaţii externe, în scădere din cauza epidemiei de coronavirus (turoperator)

 

Care este impactul pe care vă așteptați să îl aibă această pandemie asupra afacerii pe care o conduceți, precum și asupra economiei naționale și nu doar?

Fără îndoială, economia va suferi un șoc, iar redresarea va depinde de modul în care statul gestionează situația actuală. Impactul acestei epidemii în economie depinde de măsurile  pe care le vor lua, în continuare, autoritățile, iar aici mă refer, deopotrivă, atât la măsurile de sprijin, la intervenționismul statului în economie (care ar trebui să nu fie exagerat), la măsurile de gestionare a crizei fiscale și monetare, cât și la măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului care nu au cum să nu afecteze mediul economic, precum și la măsurile de macrostabilizare. Subliniez faptul că acum, mai mult decât oricând, este nevoie de injectarea de cash în economie prin orice mijloace, de lucrări publice, de investiții, și nu de amânări sau prorogări ale unor obligații de plată, deoarece acestea din urmă pot bloca economia, la un moment dat.

 

Ne puteți enumera câteva măsuri pe care le aplicați sau pe care vreți să le aplicați, ca răspuns la această criză?

În relația umană, în ceea ce privește interacțiunea dintre noi, dintre angajați, am aplicat toate recomandările autorităților și pe cele ale Organizației Mondiale a Sănătății, în materie de prevenire și de distanțare socială. În ceea ce privește partea de business, monitorizăm zilnic tot ce se întâmplă în piață și suntem pregatiți să reacționăm, în funcție de conjunctură.

 

Ce ne puteți spune în legătură cu desfășurarea activității și cu forța de muncă? Ați fost nevoit să reduceți sau chiar să opriți activitatea din cauza aceasta? Cum veți proceda în legătură cu angajații dumneavoastră?

Pot spune că ne aflăm într-o situație fericită, ne desfășurăm activitatea aproape normal, deși începând încă de acum câteva zile, veștile rele se întețesc. Așa cum spuneam, până în acest moment, nu a fost nevoie să reducem sau oprim activitatea fabricilor noastre, dar, în astfel de crize, mai mult decât oricând, oamenii, angajatii pot dovedi oricui mai este, încă, sceptic faptul că ei reprexintă cea mai importantă, cea mai valoroasă resursă. Vom face, așadar, tot posibilul astfel încât să ne păstrăm fiecare angajat.

Citeste si...  Coronavirus: 9.739 de cazuri noi - 35.575 de teste

 

Citește și: Daniel Stăncescu, CEO AdePlast: “Programele de promovare a exportului nu sunt suficiente pentru internaționalizarea afacerilor antreprenoriale românești”


Distribuie articol:
2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *