De ce se tocesc dintii? Care-i solutia? De-a lungul anilor, principala cauza a pierderii tesuturilor dure dentare a fost caria dentara. Odata cu cresterea varietatii alimentelor consumate si cu imbunatatirea metodelor de igienizare dentara, durata de viata a unui dinte a crescut. Insa, chiar si asa, s-a dovedit ca dintele este supus constant uzurii.
Atunci cand tocirea dintilor se produce in zeci de ani, atunci cand nu este accentuata si este de aceeasi intensitate pe suprafetele tuturor dintilor de pe arcade, putem vorbi de o uzura naturala.
Dar uzura excesiva, rapida, neliniara, neuniforma poate fi un semn al unei probleme mai aprofundate.
Daca si tu ai probleme cu tocirea dintilor si vrei sa stii ce poti sa faci pentru a combate si trata aceasta afectiune, citeste in continuare.
In acest articol, vom raspunde la cele mai frecvente intrebari despre uzura dentara. Ce este uzura dentara? Care sunt cauzele tocirii dintilor? Ce optiuni de tratare exista? Cum poti preveni tocirea dintilor?
Ce este uzura dentara?
Uzura dentara este termenul folosit pentru a caracteriza pierderea ireversibila de tesut dur dentar din cauza interactiunii dintilor cu factorii fizici si chimici ce exclud traumatismele brutale, accidentele, cariile dentare si, in cazul copiilor, tulburarile dezvoltate in timpul cresterii.
Ce cantitate de uzura dentara este considerata normala?
Conform datelor cercetarilor, uzura fiziologica normala a dintilor este de aproximativ 20-30 micrometri pe an sau 1 milimetru la fiecare zece ani. Tocirea peste limitele normale necesita o monitorizare si o gestionare atenta, de indata ce problema a fost diagnosticata. Aceasta tocire naturala si progresiva a dintilor umani naturali ar trebui monitorizata si trebuie efectuate consultatii stomatologice periodice pentru a preveni consecintele sale negative.
Ce cauzeaza uzura dentara?
Exista 4 cauze majore sau subclasificari ale dintilor uzati:
- Atritia – pierderea de substanta dentara ca rezultat al contactului direct interdentar din timpul parafunctiilor si masticatiei normale. Apare cel mai frecvent pe suprafetele de mestecat si pe marginile dintilor din fata si se caracterizeaza printr-o scadere a inaltimii dintilor si aplatizare a suprafetei dentare. Macinarea si inclestarea dintilor din cauza stresului si anxietatii accelereaza uzura dintilor.
- Eroziunea este o alta cauza majora, care implica uzura chimica a dintilor. Aportul excesiv de alimente acide si de bauturi carbogazoase cauzeaza uzura chimica a dintilor. Pe de alta parte, bolile sistemului digestiv, cum ar fi bolile de reflux gastro-esofagian, care determina intrarea acizilor din stomac in cavitatea bucala, pot provoca uzura eroziva a dintilor. Eroziunea este forma clinica de uzura dentara cu cea mai rapida evolutie, capacitatea de aparare a dintilor fiind practic depasit
- Abrazia este uzura patologica, data de procesul frictional biomecanic, ce apare in timpul periajului dentar. Periajul excesiv nu numai ca indeparteaza resturile, ci dauneaza si smaltului dintilor, ducand la uzarea dintilor. Obiceiuri nesanatoase, ca rosul unghiilor sau al creioanelor pot provoca, de asemenea, uzura abraziva a dintilor. Caninii si premolarii sunt cel mai frecvent afectati.
- Abfractia sau coroziunea prin stres este un tip special de uzura a dintilor, care implica sarcini ocluzale sau de mestecat inegale pe dinti. Abfractia determina aparitia in zona cervicala a dintelui (unde stratul de smalt prismatic este mai subtire si astfel, dintele este mai fragil) a microfracturilor si a pierderilor mici de substanta dentara.
Cum poti preveni uzura dintilor?
Prevenirea uzurii dintilor depinde de cauza exacta a pierderii suprafetei dentare. Iata care sunt masurile pe care le poti lua pentru a preveni uzura dentara:
- Evita periajul dintilor la scurt timp dupa ce ai consumat alimente/bauturi acide sau dupa un episod de regurgitare.
- Opteaza pentru paste si geluri remineralizante care pot intari suprafetele dintilor expusi la acizi.
- Modificarea dietei este utila in prevenirea uzurii dintilor. In plus, adaugarea de calciu la anumite bauturi poate diminua efectul eroziv. Este utila reducerea cantitatii si frecventei consumului de fructe acide, sucuri de fructe si bauturi carbogazoase.
- Consuma mai multe produse lactate. Aportul de branzeturi sau de produse lactate dupa bauturile acide va contribui, de asemenea, la diminuarea efectelor adverse ale alimentelor erozive.
- Ia masuri pentru cresterea nivelului de saliva din gura. Uzura dintilor afecteaza mai mult atunci cand productia de saliva este mai mica.
- Evita periajului excesiv si utilizeaza paste de dinti mai putin abrazive. In plus, abtine-te de la utilizarea pudrelor dentare si scapa de obiceiuri nesanatoase, cum ar fi muscarea stiloului / creionului, roaderea unghiilor, etc.
Ce optiuni de tratament exista pentru tocirea dintilor?
La fel ca in alte domenii medicale, tratarea unei probleme inseamna a ajunge la radacina cauzei sale pentru ca tratamentul sa fie eficient. Cand vine vorba de uzarea dentara, nu este de ajuns doar sa restabilesti structura pierduta a dintilor, ci este nevoie ca si muscatura sa fie restabilita corect in ceea ce priveste forma, functia, formele normale ale dintilor si estetica.
Daca uzura anormala a dintilor este evidenta din cauza obiceiurilor parafunctionale (inclestarea si scrasnirea dintilor), este atat adecvat, cat si necesar sa se furnizeze terapie printr-o varietate de tehnici pentru a reduce probabilitatea de deteriorare ulterioara.
O optiune preventiva si de tratament include purtarea unui aparat special conceput pentru a proteja dintii atunci cand apare, de obicei, activitatea daunatoare (perioadele de stres sau somn). Acest pas simplu poate duce la imbunatatirea sanatatii bucale si a bunastarii sociale / psihologice.
Odata cu identificarea problemei, poti sa te indrepti catre estetica dentara pentru a corecta problemele aparute din cauza tocirii dintilor. Una dintre cele mai eficiente solutii pentru a trata dintii uzati – fatetele dentare.
Fatetarea dentara – o solutie eficienta pentru restaurarea unui zambet sanatos
Fatetele dentare sunt realizate in laborator si aplicate pe suprafata dintelui de catre medicul stomatolog in vederea imbunatatirii aspectului dintilor. Cu ajutorul lor se pot corecta foarte multe probleme de estetica si se poate obtine un zambet mai frumos acoperind dintii strambi, tociti, ciobiti sau spatiati.
Fatetele dentare sunt extrem de durabile, ele avand un caracter permanent odata instalate, si sunt foarte prietenoase cu tesuturile inconjuratoare (gingiile).
Vrei sa beneficiezi de cele mai bune Fatete Dentare din Bucuresti? Te asteptam la Clinica Stomatologica Swiss Ecodent, situata in sectorul 2, zona Floreasca! Programeaza-te acum la 021.9394 – numar cu tarif normal!
De obicei, exista 4 pasi pentru tratamentul dintilor tociti cu ajutorul fatetelor:
Consultatia
In timpul consultarii, medicul stomatolog iti va pune mai multe intrebari pentru a intelege care ar putea fi cauza uzurii dintilor tai. In plus, acesta va afla care sunt obiectivele si asteptarile tale.
Dupa sesiunea de intrebari si raspunsuri, medicul stomatolog va efectua apoi o examinare amanuntita a dintilor tai, care poate implica radiografii intra-orale sau imagistica computerizata, si va dezvolta un plan personalizat de tratament.
Zambetul de proba
Dupa consult, daca dintii trebuie pregatiti pentru procedura de fatetare, medicul dentistul ii va ajusta cu freza, pentru ca fatetele sa se fixeze perfect. Apoi va lua amprenta (matrite) dintilor tai si va face o fatetare provizorie pentru a proteja dintii. Tot in aceasta etapa iti alegi nuanta. Orice feedback este nepretuit in aceasta etapa.
Restaurarea zambetului sanatos
De obicei, in acesta etapa se fixeaza fatetele si, daca este necesar, se fac ajustarile corespunzatoare. Daca acestea se potrivesc, avand totodata culoarea si forma dorita, medicul stomatolog le va cimenta definitiv.
Verificarea
Ulterior, dupa cateva saptamani, pentru a verifica daca esti multumit de aspectul si senzatia noului tau zambet este necesara o noua vizita la cabinetul stomatologic.
Acest articol a fost realizat cu sprijinul reprezentantilor Clinicii Stomatologice SwissEcodent din Bucuresti, sector 2 / Floreasca. Chiar daca nu locuiesti in sectorul 2, iti recomandam sa faci un efort suplimentar si sa apelezi la echipa Swiss Ecodent pentru a beneficia de servicii stomatologice „ca afara”: echipa multidisciplinara, cu experienta internationala, servicii integrate si personalizate, aparatura si tehnologie de precizie, atentie la detalii, mediu clinic curat.
Imparte zambete in jurul tau, nu te ascunde! Oricare ar fi grija care te face sa te acoperi atunci cand zambesti, Swiss Ecodent te poate ajuta cu solutia potrivita pentru tine! Programeaza-te acum la 021.9394 – numar cu tarif normal sau prin sau Whatsapp 📲 0725.448.905!
Heliport, pe acoperișul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “M. S. Curie”