Decizie șoc a CCR: pot scăpa membrii grupărilor de crimă organizată, criminalii cibernetici sau politicienii penali!

0

Decizia CCR lasă SRI practic fără obiect de activitate, având în vedere că nu va mai putea sesiza parchetele în legătură cu infracțiunile constatate în timpul cercetărilor pe care le face în baza Legii siguranței naționale.

 

Judecatorii CCR spun că dacă un ofițer SRI ascultă o infracțiune nelegată de cazul pe care îl investighează, atunci trebuie să o lase să o “uite”.

Decizia va afecta nu doar dosare de corupție, precum cele în care sunt implicați lideri ai PSD, ci și cele de crimă organizată, terorism și altele. 

”Va afecta tot, orice materie penală care presupune supraveghere tehnică”, spun surse din justiție. 

Fondul problemei

Este vorba despre art.139 alin.(3) din Codul de procedură penală, care prevede că „înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi sau de alte persoane, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii. Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege” și despre art. 11 alin.(1) lit.d) din Legea nr.51/1991, potrivit căruia „informaţii din domeniul securităţii naţionale pot fi comunicate (…) organelor de urmărire penală, când informaţiile privesc săvârşirea unei infracţiuni”.

CCR a decis că dispoziţiile art.139 alin.(3) teza finală din Codul de procedură penală sunt constituţionale „în măsura în care nu privesc înregistrările rezultate ca urmare a efectuării activităţilor specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale ale omului desfăşurate cu respectarea prevederilor legale, autorizate potrivit Legii nr.51/1991”.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată în dosarul fostului președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, care a fost condamnat ieri la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, în primă instanță.

Citește Zgonea a primit trei ani cu executare

CCR face încă ce ar vrea infractorul Liviu Dragneaie și penalii PSD

Prin decizia CCR, SRI nu mai poate pune la dispoziția procurorilor probele obținute. SRI va putea doar să comunice organelor penale ce a descoperit și procurorii să înceapă propria anchetă, fără să ia în considerare probele obținute de SRI.

Ceea ce a făcut CCR marți a încercat să obțină Liviu Dragnea cu modificările aduse legilor justiției și codurilor penale.

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele