Delta Dunării: numărul turiștilor este cu circa 27% mai mic decât în 2021

0

În primele cinci luni ale lui 2022, în Delta Dunării numărul turiștilor este cu circa 27% mai mic decât cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui comunicat de presă remis marţi de Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD).

 

Astfel, dacă în primele cinci luni ale anului trecut în Deltă au fost în reigstrați oficial 59.119 de turişti, în aceeaşi perioadă a acestui an numărul vizitatorilor a fost de 42.735, cu 27% mai puţini.

Patronii din deltă susțin că numărul de turiști a scăzut din cauza creşterii preţurilor şi a războiului din Ucraina. Pe de altă parte, în 2021 mulți turiști români au ales destinațiile interne de vacanță din cauza pandemiei COVID, care a îngreunat depasările externe.

Vezi și Propietarii de hoteluri din Deltă, în criză! Numărul turiștilor este în scădere

Mai puțin cu 40%

Proprietarul unui hotel plutitor ancorat la o distanţă de circa 10 kilometri de satul Crişan, Vali Petrea, a declarat că faţă de anul trecut numărul turiştilor a scăzut cu aproape 40%.

„Ne-aţi găsit aproape singuri şi suntem la mijlocul săptămânii. Anul trecut, pe vremea asta, era o lună plină de turişti. Anul acesta, nu ştiu ce s-a întâmplat. Problema principală e că sunt şi scumpiri foarte mari, care depăşesc bugetul lor, iar oamenii au intrat în panică. Hotelul acesta a fost construit pentru croaziere, dar este foarte mare, iar când pleci în croazieră costurile sunt pe măsură, aşa că l-am ancorat aici. Dacă anul trecut turiştii nu şi-au permis să meargă în croazieră, anul acesta, nici atât. Este deja o scădere cu 40%”, a afirmat Vali Petrea.

Turismul cu hotelurile plutitoare este una dintre cele mai scumpe oferte ale Deltei, toate produsele fiind la preţuri mai mari, din cauză că sunt transportate pe apă. Situaţia economică actuală a făcut însă ca ofertele din acest an să fie la preţuri mai mici.

„Am trei angajaţi. Cu forţa de muncă e aproape imposibil să te descurci. Sufăr foarte mult la capitolul curăţenie. (…) Aş fi închis, dacă nu aş fi avut contracte şi rezervări pentru august şi septembrie. Am apucat să promit în faţa oamenilor. Anul viitor, dacă lucrurile continuă aşa, nu cred că mai putem merge înainte”, a spus proprietarul hotelului plutitor.

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele