USR: La o lună de la demiterea lui Octavian Berceanu, arderile ilegale au reînceput în București

Poluare masivă în București și împrejurimi vineri dimineață

0
arderi ilegale bucuresti poluare

Senzorii care măsoară calitatea aerului în Bucureşti şi împrejurimi arată, vineri dimineață, valori foarte mari ale particulelor PM 2,5.

 

Valorile în toată Capitala și în localitățile din jur depășesc de 3-4 ori valoarea-ţintă de 25 de micrograme pe metrul cub de aer pentru particulele inhalabile fine cu diametre de 2,5 microni, potrivit valorilor înregistrate de senzorii Urad Monitor.

Garda de Mediu Ilfov a anunțat că a fost joi la Sintești, unde a descoperit arderi ilegale de deșeuri, însă comisarii au plecat fără să ia măsuri, urmând să facă alte controale.

Vezi și Șeful Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu: ”țara este plină ochi de gunoaie”

„În urma informării PRO TV cu privire la existenţa de incendieri de deşeuri pe raza UAT Vidră, sat Sinteşti, judeţ Ilfov, comisari din cadrul GNM CJ Ilfov s-au deplasat împreună cu reprezentanţi ai Poliţiei Popeşti Leordeni în zonele semnalate de către reprezentanţii PRO TV, de pe raza UAT VIDRA, sat Sinteşti, judeţ Ilfov în vederea identificării surselor de poluare a aerului precum şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de legislaţia de mediu celor vinovaţi pentru prejudiciul de mediu. În perioada verificărilor efectuate au fost identificate două amplasamente unde se incinerau deşeuri. Reprezentanţii Poliţiei Popeşti Leordeni au solicitat legitimarea persoanelor aflate în imediata apropiere a focurilor, aceştia refuzând a se legitima. Menţionăm faptul că, mai mulţi cetăţeni de etnie romă s au adunat în jurul nostru, devenind agresivi şi adresând injurii reprezentanţilor PRO TV. Tot în acest timp reprezentanţii Poliţiei Popeşti Leordeni au fost solicitaţi pentru alte misiuni. În aceste condiţii comisarii GNM -CJ ILFOV, au părăsit zona (ora 17:45), urmând a se efectua controale conform normelor de control legale”, a anunțat Garda de Mediu Ilfov într-o postare pe Facebook.

USR a semnalat tot joi, într-un mesaj pe Facebook, că la o lună de la demiterea lui Octavian Berceanu de către premierul Florin Cîțu de la conducerea Gărzii Naționale de Mediu, arderile ilegale au reînceput în forță.

„Rezultatele obținute de Octavian Berceanu, în cele 6 luni ca șef al Gărzii Naționale de Mediu, au dispărut în fumul gros care a reînceput să intoxice plămânii bucureștenilor. La o lună de la demiterea lui Octavian Berceanu de către Florin Cîțu, arderile ilegale de deșeuri de la marginea Bucureștiului au reînceput în forță, iar senzorii de măsurare a calității aerului s-au înroșit din nou, arătând valori de peste 5 ori mai mari față de limita legală. Doar în luna octombrie nivelul de poluare din București a crescut cu 97% față de perioada iulie-septembrie a anului acesta”, precizează USR.

USR menționează că, cu Octavian Berceanu comisar-șef la Garda de Mediu, s-au efectuat peste 1.500 de controale în teren, zi și noapte, care au rezultat în sesizări penale. De 10 ori mai multe față de anul anterior. În plus, valorile amenzilor aplicate s-au dublat față de 2020.

„A fost cea mai de succes perioadă a instituției din ultimii 20 de ani. Ca rezultat, o perioadă am respirat aer normal.

Performanța lui Octavian Berceanu a fost, însă, sancționată cu demiterea, iar în locul lui a fost reinstalată Mărioara Gătej, cea care a condus instituția în 2020, când toți indicatorii de poluare erau roșii și când România a fost condamnată de Curtea de Justiție pentru eșecul sistematic de a reduce poluarea din București. Sperăm că cei responsabili de rezolvarea problemei poluării vor realiza că respirăm cu toții același aer și vor lua măsurile necesare”, încheie USR.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele