Descoperire în adâncurile apelor, ce lume ascunsă a găsit un submarin de cercetare în Oceanul Indian

Sabina Popescu

O echipă de cercetători a descoperit că insulele Maldive sunt o oază pentru viața oceanului adânc, scrie playtech

O misiune recentă în jurul unui munte submarin de adâncime din arhipelag a dezvăluit un nou tip de ecosistem înfloritor, despre care cercetătorii spun că nu a fost niciodată descris înainte.

Ei o numesc „Zona de capcană”: o lume de 500 de metri adâncime, în care peștii mari se adună pentru a se ospăta cu necton microscopic.

Micronektonul este asemănător cu zooplanctonul, deși puțin mai mare, cu dimensiuni cuprinse între 2 și 20 de centimetri.

Aceste organisme minuscule înoată activ între suprafața oceanului și ape adânci de un kilometru, creând un val vertical de migrație în fiecare zi și noapte, pe măsură ce peștii mai mari îi urmează pentru a se hrăni.

maldive

Universul acvatic din insulele Maldive

Misiunea Nekton Maldives este primul studiu care cartografiază în mod sistematic apele adânci ale Maldivelor, un lanț de 26 de atoli de corali, la sud-vest de Sri Lanka și India. Misiunea este o aventură între un institut de cercetare non-profit cu același nume, Guvernul Maldivelor, și cercetători de la Universitatea din Oxford.

Echipa internațională a dat peste un nou ecosistem care înconjoară muntele de adâncime „Satho Rahaa”, bazat pe mișcarea micronektonului.

Pe măsură ce Soarele răsare în fiecare zi, aceste organisme minuscule încep să înoate în jos, de la suprafață.

Cu toate acestea, lângă muntele submarin scufundat, crestele vulcanice scufundate și recifurile de carbonat fosilizate, formate în urmă cu 60 de milioane de ani, împiedică micronektonul să se scufunde la o adâncime mai mare de aproximativ 500 de metri.

Într-un submarin, cunoscut sub numele de Omega Seamaster II, oamenii de știință aflați în misiune au privit cum un ecosistem plin de prădători și pradă luptă în adâncuri. Echipa nu numai că a numărat un număr mare de pești, dar a văzut și o mare diversitate de specii rare.

Citeste si...  UPDATE: Cine sunt turiștii din submarinul dispărut în Oceanul Atlantic

„De ce se întâmplă acest lucru? Este ceva specific la 500 de metri, această viață merge și mai adânc”, spune savantul maritim Lucy Woodall de la Universitatea din Oxford.

„Acest lucru ne va permite să înțelegem adâncurile oceanului în termeni mult mai largi”.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *