Deși s-au mai scumpit, terenurile agricole din România rămân cele mai ieftine din Europa

0

 

Terenurile agricole din România sunt cele mai ieftine din Europa, potrivit unui raport al Eurostat. Astfel, la nivelul anului 2016, prețul mediu al unui hectar de teren agricol era de 1.958 de euro, în vreme ce media din Olanda e de peste 31 de ori mai mare, cifrându-se la 63.000 de euro.

În același timp, în regiunea italiană Liguria e prețul cel mai mare din Europa, media pentru un hectar de teren agricol fiind de 108.000 de euro.

Prețuri pentru terenurile agricole

Prețuri pentru terenurile agricole. Sursa: Eurostat

Teoretic, prețul pentru terenurile agricole depinde de legile în vigoare, de regiune, de climă, de calitate, dar și de condițiile de piață și de influența investitorilor.

Unde a crescut prețul

Astfel că, deși România are un teren de calitate superioară, de pe urma căruia se poate produce mult, la restul categoriilor stă destul de prost.

Piața e încă la început, infrastructura e slabă, irigațiile lipsesc în multe regiuni, iar proprietarii nu sunt suficient la curent cu tendințele europene. De asemenea, proprietatea e încă fărâmițată, se pot aduna greu suprafețe mari de teren, iar cei care vând obțin sume destul de mici.

Potrivit Eurostat, țările în care prețul a crescut cel mai mult între 2011 și 2016 sunt Cehia, Estonia, Lituania, Ungaria și Letonia.

Sursa: Deși s-au mai scumpit, terenurile agricole din România rămân cele mai ieftine din Europa

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele