Din consumator în producător de electricitate grație panourilor fotovoltaice

0
- Reclama -

Un proprietar de casă din județul Bistrița Năsăud, grație panourilor fotovoltaice instalate pe acoperiș, nu a plătit niciun leu furnizorului de electricitate timp de cinci luni. În plus, Electrica îi datorează peste 250 de lei pentru intervalul în cauză.

Bărbatul a aplicat la programul Casa Verde, prin care Guvernul oferă sprijin financiar pentru montarea de panouri fotovoltaice. Statul i-a dat 20.000 de lei, iar el a mai contribuit cu 10.000 de lei, pentru un kit de 21 de panouri solare de 6 kilowati, scrie Bistrițeanul.

După 5 luni, acesta nu are de plătit niciun leu către furnizorul de electricitate, iar Electrica îi datorează 250 de lei, sumă care se va mări în următoarele luni, în condițiile în care sunt anunțate temperaturi peste medie.

Casa se află în Lunca Ilvei, zona montană a județului Bistrița Năsăud, la o altitudine de 682 de metri deasupra mării.

Vezi și Menatwork: panouri fotovoltaice cu investi 2 milioane de euro

- Reclama -

„Mi-am făcut cerere de înscriere pentru suvenție pentru panouri fotovoltaice la începutul anului 2019. Partea de confirmare și validare a finanțării a venit la sfârșitul anului 2020, după un an și ceva. Contribuția proprie a fost în jur de 10.000 de lei și încă o cheltuială de aproximativ 2.000 de lei, cheltuieli cu furnizorul de electricitate, plus alte lucrări pentru ca instalația să fie în parametri”.

Inspirație pentru vecini

Bărbatul a împânzit un foișor cu panourile fotovoltaice care reușesc să susțină tot consumul lunar de energie, iar surplusul merge în rețea.

Bărbatul primește bani pentru ce dă înapoi furnizorului de electricitate.

„Am un consum mediu de 200-250 de kilowati pe lună, iar panourile produc în jur de 35-40 de kilowati pe zi. Am curent de n-am ce face cu el. În noiembrie, panourile au făcut 158 de kilowati, într-o lună de iarnă, în ianuarie 139 de kilowati, în martie 703 kilowati, iar în mai 910 kilowati. Potrivit calculelor mele, știam că urmează să primesc bani. Nu mă așteptam însă ca pe lunile de iarnă să primesc bani, ci să dau”, a explicat acesta.

După ce au aflat de facturile cu minus pe care le primește, mai mulți apropiați ai bărbatului i-au cerut ajutorul pentru documentația necesară pentru a intra în program.

Până acum 11-12 persoane din zonă au apelat la el, iar 8 dintre aceste au fost eligibile.

„Acum că au văzut factura mea cu minus, lumea e mult mai interesată. Din cauza costurilor cu electricitatea, lumea devine interesată”, mai spune bărbatul.

Statul acordă acest ajutor pe principiul primul venit primul servit. Aplicanții trebuie să fie persoane fizice și să nu aibă datorii la stat.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele