PIB economie

Discrepanță mare între regiunile României. București-Ilfov, deține 27,7% din PIB-ul național, Sud-Vest Oltenia, doar 7,3%

Informateca

Dintre cele patru macroregiuni ale României, una singură se apropie cât de cât cu economia de media europeană, și anume macroregiunea trei, care include zona București-Ilfov, cu un PIB cu 39% peste media europeană, dar și zona Sud-Muntenia, aflată la 46% din media europeană.

Astfel, potrivti datelor Eurostat, macroregiunea trei, are 86% din media PIB-ului european și e cu mult înaintea celorlalte macroregiuni ale țării, aflate la maximum 53% din media UE.

Zona de vest stă ceva mai bine, cu un PIB aflat la 60% din media europeană, dar, în schimb, zona de Nord-Est e printre cele mai sărace din UE, cu un PIB care abia ajunge la 36% din media uniunii.

De altfel, Nord-Estul și Sud-Vestul României sunt pe locul 5 și, respectiv, 7 în topul sărăciei, cu 36% și 42% din PIB-ul mediu al UE.

Cea mai puternică zonă a Uniunii Europene e Inner London West, cu un PIB de 6 ori mai mare decât media UE (611%), urmată de Luxemburg, cu 257% și Estul și Sudul Irlandei, cu 217%.

Cum facem cu România

Evident, poziția privilegiată a Bucureștiului nu e chiar reală. Deși e cel mai puternic centru economic al țării, o parte dintre cifrele raportat se datorează faptului că marile companii prezente în provincie au comanda centrală la București, și acolo se raportează datele.

Pe de altă parte înapoierea unor zone ale țării e cauzată și de faptul că în aproape 30 de ani nu s-a reușit unirea lor cu autostrăzi, dovadă fiind și faptul că orașe precum Iași au parte de investiții destul de ridicate din partea companiilor de IT, care își transportă produsele online, dar mai puține din partea producătorilor de bunuri fizice, puși în imposibilitatea de a-și transfera produsele la costuri rezonabile în alte regiuni.

Citeste si...  Guvernul a aprobat bugetul pe 2018. Creștere economică estimată de 5,5% și curs inexplicabil de 4,55 lei/euro

Acesta e, de altfel, motivul pentru care în România există și o discrepanță atât de mare între PIB pe capita (PPP) din diferitele regiuni ale țării. Dacă zona București-Ilfov are un PIB pe capita (PPP) de 40.400 de euro, același indicator ajunge abia la 10.400 de euro în zona Nord-Est și la 12.400 de euro în Sud-Vest Oltenia.

De asemenea, zona București-Ilfov are un PIB care ajunge la 27,7% din cel național, în vreme ce Sud-vest Oltenia e abia la 7,3%, iar zona de Vest de 9,5%.

Sursa: Discrepanță mare între regiunile României. București-Ilfov, deține 27,7% din PIB-ul național, Sud-Vest Oltenia, doar 7,3%


Etichete:
Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *