
Premierul Florin Cîţu a declarat, întrebat miercuri dacă poate suporta bugetul majorarea punctului de pensie cu 40%, după ce CCR a decis că este constituţională legea, că „România nu şi-a permis anul trecut. Nu îşi permite nici în 2021 acest lucru”. Şeful Executivului a adăugat că preşedintele Klaus Iohannis poate fie să promulge legea, fie să o retrimită în Parlament pentru reexaminare.
„România nu şi-a permis anul trecut. Nu îşi permite nici în 2021 acest lucru. În acest moment preşedintele are două variante fie să o promulge, fie să o retrimită în Parlament la rexaminare. Vom creşte pensiile, dar doar pe calendarul pe care ni l-am asumat. Aceasta e varianta pe care mergem noi. E o creştere a punctului de pensie în condiţiile economice actuale. Acel 14% înseamnă efort suplimentar anul acest 9 miliarde lei. Pensiile vor creşte şi în 2021. Creşterile de anul acest se susţin şi anul acesta, nicio problemă. Chiar şi în noiembrie anul trecut avem o creştere a venitului net faţă de 2019, asta în condiţii de pandemie”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat miercuri la finalul şedinţei de Guvern dacă poate fi suportată din bugetul de stat majorarea punctului de pensie cu 40%, după decizia CCR care spune că legea e constituţională.
Chestionat despre majorarea punctului de pensie, prim-ministrul a răspuns: „Eu vreau să discutăm ce se întâmplă cu punctul de pensie, după ce vom avea un buget. Avem estimări de creşteri de venituri”.
„După cum bine ştiţi, există o lege 127 prin care pensiile ar fi ajuns să crească cu 40% de la 1 septembrie. Această recalculare a pensiilor şi creşterea lor la 1 septembrie să fie de 40% ar fi însemnat ca în momentul intrării în vigoare şi publicării în Monitorul Oficial a acestei legi, adică în iulie 2019 să înceapă actualizarea tuturor pensiilor, evaluarea lor, astfel încât să urmeze procesul de recalculare. Pentru asta ar fi fost nevoie de un ordin de ministru într-o guvernare PSD. Luni de zile, mai exact în 90 de zile, aşa prevede legea, ceea ce nu s-a întâmplat. Deci practic aveam o lege în vigoare pentru care nimeni în guvernele anterioare celui de anul trecut, deci guvernele PSD nu au umblat pentru a începe procesul de recalculare a pensiilor. Mai mult decât atât, efortul bugetar pentru aplicarea acestei legi este unul de aproximativ 138 de miliarde lei pe an, ceea ce în momentul de faţă este greu de suportat de către bugetul statului”, a afirmat miercuri Raluca Turcan.
Ministrul Muncii a mai spus că Parlamentul se va pronunţa acum asupra acestei legi pentru a pune în acord legislaţia cu hotărârea Curţii Constituţionale.