Dobrogenii lasă cel mai mult bacșiș dintre români. Oltenii sunt cei mai „zgârciți”

1
bacsis
- Reclama -

„Atenția” de 10% din valoarea consumaţiei este cel mai frecvent în rândul românilor, iar Dobrogea este regiunea cea mai generoasă, cu 70% dintre cetățeni care spun că lasă bacşiş.

Totodată, dacă ar avea posibilitatea să lase bacşiş cu cardul, jumătate dintre români ar face-o mai des, arată un studiu realizat de „bookingham”.

Tema unui mic „cadou financiar” este probabil una dintre cele mai controversate când vine vorba de răsplătirea serviciilor.

Din istorie aflăm că ciubucul s-a răspândit în spaţiul românesc în secolul al XVIII-lea. Acesta simboliza o mică recompensă în bani, oferită pentru calitatea unui serviciu deja plătit. Acum, 3 secole mai târziu, cifrele arată în felul următor: 55% dintre români sunt generoşi şi lasă 10% bacşiş din valoarea consumaţiei, 30% dintre participanţii la studiu au afirmat că lasă 5% sau mai puţin din valoarea notei finale, iar 9% răsplătesc serviciile HoReCa oferind bacşişuri în valoare de 15% sau mai mult. 6% dintre români au declarat că nu lasă bacşiş deloc.

De asemenea, dintre cei care lasă 5% bacşiş, majoritari tinerii – cu vârste sub 18 ani (60%) – şi cei cu venituri sub 1500 lei pe lună (40%). La cealaltă extremă, printre cei care lasă 15% sau mai mult, se găsesc persoanele între 18-25 ani şi cei cu venituri lunare între 2.500-3.000 de lei.

- Reclama -

Chestionați cât de des lasă bacşiş atunci când ies în oraş, 61% dintre respondenţii din Muntenia au răspuns că de fiecare dată. 60% dintre dobrogeni obişnuiesc acelaşi lucru şi foarte aproape se situează şi moldovenii, alături de bucovineni, care, în proporţie de 59%, au afirmat că de fiecare dată răsplătesc extra serviciile localurilor pe care le frecventează. Oltenia se află la polul opus. Doar 36% dintre respondenţii din această regiune au declarat ca lasă bacşiş. Alături de olteni, sub media pe ţară a românilor care lasă bacşiş de fiecare dată (53%), se află şi Banat, Crişana (47%) şi Transilvania (50%). Cifrele arată încă o dată cât de generoşi sunt dobrogenii: 20% dintre respondenţii la studiu afirmă că lasă bacşiş 15% sau mai mult din valoare consumaţiei.

În fine, 94% dintre respondenţii la studiu sunt influenţaţi de atitudinea chelnerilor, 57% mizează pe rapiditatea serviciilor, adică pe cât de repede au fost serviţi, iar 52% pun accent pe calitatea mâncării şi a băuturilor din restaurantul respectiv.

- Reclamă -

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele