Doi bărbați condamnați pe nedrept pentru uciderea lui Malcolm X, au fost exonerați de instanță

Aziz a fost eliberat din închisoare în 1985; Islamul a fost eliberat în 1987

0
malcom x
malcom x
- Reclama -

Doi bărbați condamnați pentru asasinarea lui Malcolm X în 1965 au fost exonerați de pedeapsă în timpul unei audieri în instanță. Efort de jumătate de secol de a-și șterge numele a dat roade.

 

Judecătorul administrativ al Curții Supreme a Comitatului New York, Ellen Biben, a admis propunerea de a anula condamnările lui Muhammad A. Aziz și ale regretatului Khalil Islam.

„Regret că această instanță nu poate anula pe deplin gravele erori judiciare în acest caz și să vă dea înapoi mulți ani care au fost pierduți”, a spus Biben în hotărârea sa.

O anchetă de aproape doi ani a biroului procurorului districtului și a avocaților bărbaților a constatat că dovezile nevinovăției lor, inclusiv documente FBI, arată nevinovăția acestora.

- Reclama -

Bărbații erau cunoscuți în momentul uciderii activistului pentru drepturile civile ca Norman 3X Butler (Aziz) și Thomas 15X Johnson (Islam).

Vezi și Un desen mural budist din Afganistan distrus de talibani în urmă cu 20 de ani, recreat de experţi japonezi

Eroare judiciară enormă

Malcolm X, una dintre cele mai puternice voci în lupta împotriva rasismului din țară, a urcat pe scenă la Audubon Ballroom din New York pe 21 februarie 1965. Soția sa, Betty Shabazz, și patru copii erau în mulțime.

Nu după mult timp, s-au tras focuri de armă și MAlcom X a murit.

Ancheta din 2020 a constatat că FBI și Departamentul de Poliție din New York nu au folosit la dosar dovezi cheie care ar fi dus probabil la achitarea celor doi.

Aziz a fost eliberat din închisoare în 1985; Islamul a fost eliberat în 1987 și a murit în 2009.

CNN arată că „Asasinarea lui Malcolm X a fost un eveniment istoric care a cerut o anchetă și o urmărire penală scrupuloasă, dar, în schimb, a produs una dintre cele mai flagrante erori judiciare pe care le-am văzut vreodată”.

Malcom X, s-a temut pentru propria viață

Malcolm al X-lea a fost un purtător de cuvânt al națiunii islamiste care i-a denunțat pe albi ca fiind „diavoli cu ochi albaștri”. Dar, la sfârșitul vieții sale, Malcolm al X-lea și-a schimbat opiniile față de albi și a renunțat la ideologia Națiunii Islamului în favoarea islamului ortodox. Procedând astfel, a avut suspiciuni că îi este amenințată viața.

După asasinat, trei bărbați au fost condamnați în 1966. Mujahidul Abdul Halim (cunoscut sub numele de Talmadge Hayer sau Thomas Hagan), Aziz și Islamul au fost condamnați la închisoare pe viață.

Vezi și Afganistan, noua ordine înseamnă Legea Islamică

Aziz și Islamul au spus că sunt nevinovați.

Halim a spus că a luat parte la asasinat, dar a menținut nevinovăția celorlalți doi bărbați.

Uciderea lui Malcolm X a fost subiectul multor dezbateri și a generat teorii ale conspirației care implică națiunea islamistă și statul american.

Națiunea islamistă a negat în mod repetat orice implicare în asasinarea lui Malcolm X.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele