Dolarul a urcat la maximul ultimelor două săptămâni

0

Dolarul a urcat luni la maximul ultimelor două săptămâni, susţinut de tensiunile dintre Rusia şi Occident legate de Ucraina şi perspectiva majorării dobânzilor de către Rezerva Federală din Statele Unite.

 

Pieţele nu s-au îngrijorat până nu demult de desfăşurarea de trupe de către Rusia la graniţa cu Ucraina, dar tensiunile s-au amplificat, preşedintele american Joe Biden anunţând suplimentarea prezenţei militate în Estul Europei şi ordonînd ca familiile diplomaţilor să plece din Kiev.

Potrivit analistului ING Bank Francesco Pesole, pieţele includ alocă primă de risc mai mare pentru euro, existând temeri în creştere că blocajul dintre Rusia şi vest ar putea duce la reducerea livrărilor de energie în Europa.

Între timp, indicele semnal privind intenţiile de achiziţii ale managerilor din zona euro, calculat de IHS Markit, a scăzut în ianuarie la cel mai redus nivel consemnat din februarie anul trecut.

Euro a scăzut luni cu 0,4%, la 1,1298 dolari pe unitate, în timp ce indicele dolarului a urcat cu 0,4%, la 96,01.

Moneda unică europeană a pierdut şi în faţa francului elveţian, care este considerat un plasament sigur în perioadele de incertitudini, coborând la 1,0298 franci pe unitate, cel mai redus nivel atins din mai 2015.

Furnizorii de energie reacționează: nu suntem hoți

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele