Dorneanu (CCR) se dezvinovățește în cazul procesului câștigat de Koveși la CEDO

Koveși: Curtea Constituţională ar trebui să se pronunţe pe principii şi pe alte chestiuni

0
- Reclama -

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat că cei care doresc să analizeze cu „obiectivitate şi fără părtinire” decizia CEDO privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA vor observa că „nu există nicio critică la adresa Curţii Constituţionale”.

 

„I-aş ruga pe toţi care vor să analizeze obiectiv decizia CEDO, în raport de Curtea Constituţională, să observe următorul lucru: n-am fost noi atacaţi de doamna Kovesi, nu noi am figurat parte acolo, iar cine citeşte cu obiectivitate şi fără părtinire decizia CEDO să vadă că nu o să găsească nicio critică la adresa deciziei Curţii Constituţionale sau a activităţii Curţii Constituţionale şi o să vadă, în esenţă, că nu decizia Curţii Constituţionale sau o anumită conduită a Curţii Constituţionale a stat la baza deciziei”, a precizat Dorneanu.

Potrivit acestuia, la baza deciziei au stat două articole din Convenţia Drepturilor Omului pe care le-a invocat şi Laura Codruţa Kovesi în sesizare, „care se referă la cu totul altceva”. ”Cine vrea să adâncească cercetările, să se uite la sesizare şi la decizie şi să o citească cu obiectivitate”, a adăugat Dorneanu.

Laura Codruţa Kovesi a câştigat marţi, la CEDO, procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), informează un comunicat de presă al instituţiei cu sediul la Strasbourg.

- Reclama -

Potrivit CEDO, România a încălcat drepturile şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin revocarea acesteia din funcţie înainte de încheierea mandatului.

Conform deciziei CEDO, Kovesi nu a avut niciun mijloc de a ataca în justiţie revocarea sa, deoarece o astfel de procedură nu ar fi permis examinarea decât a formei decretului prezidenţial de revocare, şi nu a revendicărilor sale de fond, conform cărora ea a fost revocată pentru că a criticat reforma legislativă în materie de corupţie.

Curtea a stabilit că dreptul la libertatea de expresie al fostului procuror-şef al DNA a fost încălcat pe motiv că ea a fost revocată din cauza criticilor pe care le-a făcut în exercitarea funcţiilor sale pe un subiect de interes public.

Koveși spune că CCR ar trebui să se pronunţe „pe principii” şi nu cu privire la o persoană

Kovesi, a declarat că decizia CEDO privind revocarea sa din funcţia de procuror-şef al DNA nu ar trebui să rămână fără efect, adăugând că CCR ar trebui să se pronunţe „pe principii” şi nu cu privire la o persoană.

„Această hotărâre nu poate să rămână fără efect, ceva trebuie să se întâmple, statul român trebuie să ia nişte măsuri prin care astfel de situaţii să nu se mai repete. În primul rând, niciodată Curtea Constituţională nu ar mai trebui să dea decizii cu privire la o persoană, aşa cum a fost în cazul meu, chiar de două ori, ci Curtea Constituţională ar trebui să se pronunţe pe principii şi pe alte chestiuni. Şi în al doilea rând nu ar trebui ca niciodată un procuror cu funcţie de conducere care este revocat din funcţie, un judecător sau orice altă persoană, funcţionar civil, aşa cum foloseşte în motivările sale Curtea Europeană, ar trebui să aibă posibilitatea să ajungă în faţa unui complet de judecată. Asta este ceea ce de fapt CEDO reproşează, inclusiv Curţii Constituţionale, că m-a lipsit de posibilitatea de a ajunge în faţa uni complet de judecată, în faţa unui complet de judecători independenţi care să decidă dacă această revocare este legală sau nu, este oportună sau nu, sunt îndeplinite sau nu condiţiile legale”, a precizat Kovesi

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele