La ultimul termen în dosarul ANRP de la ÎCCJ, în care fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, Dorin şi Alin Cocoş sunt acuzaţi de fapte de corupţie, procurorul DNA a cerut pedepse cu exeucutare pentru toţi inculpaţii din această cauză, cu excepţia celui din urmă, pentru care a propus suspendarea.
Pentru fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, acuzată de abuz în serviciu şi luare de mită, procurorul a cerut pedeapsă privativă de liberate orientată spre maxim, adica 10 ani, iar pentru Dorin Cocoş, tot pedeapsă cu executare, însă „situate în limite reduse”. Pentru Oana Vasilescu (fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP) şi Lăcrămioara Alexandru (fost vicepreşedinte al ANAF), pedepsele recomandate au fost tot cu executare, însă orientate spre minim.
Pentru restul inculpaţilor, omul de afaceri Stelian Gheorghe, Crinuţa Dumitrean (fost şef ANRP), fostul deputat Cătălin Teodorescu, Sergiu Ionuţ Diacomatu (fost vicepreşedinte ANRP), Bogdan Dragoş (fost vicepreşedinte al ANAF) şi evaluatorul Emil Nuţiu, DNA a cerut pedeapsă cu executare orientată spre maximum prevăzut de lege.
Totodată, reprezentantul Ministerului Public a mai cerut ca toţi inculpaţii să plătească despăgubiri în valoare de aproape 300 de milioane de lei, echivalentul sumei de 69 de milioane de euro.
Decizia judecătorilor în acest caz nu va fi definitivă.
În dosarul „Bica 1” sunt judecaţi, pentru abuz în serviciu, opt foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor – fosta şefă a DIICOT Alina Bica, în calitate de fost reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Oana Vasilescu şi Dragoş George Bogdan. Evaluatorul Emil Nuţiu şi omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.
Cei opt foşti membri ai Comisiei din ANRP sunt acuzaţi că i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.
Citeşte şi Alina Bica a cerut azil politic în Costa Rica. Infractorii fug de răspunderea în faţa legii
Omul de afaceri Dorin Cocoş este judecat pentru două fapte de trafic de influenţă şi dare de mită, iar fiul acestuia Alin Cocoş, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită. Procurorii DNA i-au trimis în judecată şi pe Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al lui Alinei Bica, persoană apropiată lui Alin Cocoş, pentru complicitate la luare de mită (două fapte).
Dorin Cocoş este acuzat că, în schimbul influenţei exercitate asupra Alinei Bica şi a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, ar fi pretins şi primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase, denunţător în cauză, suma de 10 milioane de euro, cu condiţia să-i asigure rezolvarea dosarului de despăgubire.
Momentan, Alina Bica, fosta şefă DIICOT se află alături de buna sa prietenă Elena Udrea, fost ministru al tursimului în guvernul Boc, în Costa Rica, ţară cu care România nu are mandat de extrădare.
De curând, o publicaţie din Costa Rica dezvăluia motivele pentru care foarte mulţi oameni din Europa de Est, dar mai ales din România, profită de faptul că ţările de unde provin nu au mandat de extrădare cu Costa Rica şi în acest fel fug de justiţia din ţara lor natală preferând să se ascundă aici.
Între timp, de când se află în Costa Rica, Elena Udrea a intrat în direct pentru mai multe posturi de ştiri din România unde a continuat să spună că este o victimă a statului paralel.
Alina Bica în schimb a fost mult mai tăcută şi reţinută decât prietena ei în acest timp şi nu a intervenit pentru nici o publicaţie, singura dovadă a faptului că se află în Costa Rica fiind nişte poze la un restaurant alături de Elena Udrea.
De aproximativ 2 ani, numărul cazurilor de politiceni sau al oamenilor cu o puternică infulenţă în stat la un moment dat în România, care au probleme cu legea şi au preferat să fugă în ţări fără mandat de extrădare cu România, a crescut considerabil.
Reamintim o scurtă listă a lor: Alina Bica, Elena Udrea, Radu Mazăre, Sebastian Ghiţă, Elan Schwartzenberg, Alexander Adamescu, Puiu Popoviciu, Marko Atilla.
De Vlad Mitu