Dr. neonatolog Grumezescu de la SANCONFIND recomandă contactul ”skin to skin” imediat după naștere și alăptarea în prima oră de la naștere

0
- Reclama -

Ce diferențe sunt între secția de neonatologie de la SANCONFIND și aceeași secție de la un spital de stat și cât de importanți sunt medicii ginecologi și neonatologi pe perioada sarcinii și după, ne spune doctorul neonatolog Eugenia Grumezescu în partea a doua a interviului pe care a avut amabilitate să ni-l acorde.

Cât de strâns trebuie să colaboreze pe timpul sarcinii medicul ginecolog cu neonatologul?

În prima perioadă a sarcinii, medicul obstetrician are un rol foarte important pentru luarea în evidență. El se ocupă de dispensarizarea gravidei în această perioadă, în depistarea și tratarea eventualelor patologii obstetricale ce ar putea avea consecințe asupra mamei și nou-născutului.

La Centru Medical SANCONFIND, se pune foarte mare accent pe colaborare/comunicare. Monitorizarea pacientei atât pe perioada gravidității, în momentul nașterii cât și postpartum este asigurată de o echipă formată din medicul obstetrician, medicul neonatolog și medicul anestezit. Este o echipă capabilă să acorde o urmărire atentă a evoluției sarcinii, a travaliului și intervenția adecvată la momentul oportun, toate acestea pentru a oferii viitorilor părinți momente unice și de neuitat în viață.

- Reclama -

Citește și: Dr. neonatolog Grumezescu: ”Neonatologul și pediatrul trebuie să coopereze pentru a acorda îngrijirea continuă și de durată a nou-născuților”

Spre deosebire de alte spiale (private sau de stat), ce are în plus secția de neonatologie de la SANCONFIND?

Voi încerca punctual să evidențiez câteva aspecte care pot spune că fac diferența între secția Centrului Medical SANCONFIND și alte secții:

  • în primul rând, o componentă importantă al acestui compartiment este existența comunicării între pacient/părinte și cadrul medical specializat, cu experiență în îngrijirea nou-născutului și a alăptării. Toată activitatea încearcă să fie centrată pe familie, implicând în activități atât proaspăta mămică cât și pe tătic căruia îi este permis să stea chiar și în sala de nașteri/cezariană, astfel putând să o susțină pe viitoarea mămică și totodată să participe activ la momentul magic și emoționant al întâlnirii cu nou-născutul și creând astfel între membrii familiei o legătura psiho-afectivă echilibrată și stabilă.
  • se sudează astfel o adevărată echipă în care vom învăța împreună să ne bucurăm de frumoasa meserie de părinte prin aplicarea practică a tehnicilor de îngrijire (toaletă bont ombilical, baia generală a nou-născutului, alăptare). Există o regulă nescrisă a acestei secții în urma căreia niciun părinte nu se externează cu vreo nelămurire, temere, fără să-și fi însușit noțiunile elementare, atât teoretice cât, mai ales, cele practice, necesare în vederea îngrijirii unui nou-născut. Pe perioada spitalizării, părinții vor primi și o mică broșură cu elementele teoretice ale îngrijirii unui nou-născut.
  • un alt aspect important ar fi practicarea contactului Skin to Skin imediat după naștere și alăptarea precoce din prima oră de la naștere, ceea ce favorizează adaptarea la viața extrauterină a nou născutului, ajută la inițierea alăptării, la stimularea lactației și consolidează legătura specială între mamă și nou-născut, plus multe alte avantaje atât pentru mamă cât și pentru copil.
  • cum am specificat și anterior, Compartimentul de Neonatologie din cadrul Centrului Medical SANCONFIND beneficiază atât de aparatură medicală performantă (incubatoare moderne, mese radiante pentru resuscitarea neonatală, aparate  pentru ventilație mecanică, monitoare cardio-respiratorii, aparatură pentru efectuarea screeningului auditiv), cât și de posibilitatea efectuării unor investigații amănunțite de genul screeningului metabolic extins sau evaluări imagistice.
- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele