Dr. neonatolog Grumezescu: ”Neonatologul și pediatrul trebuie să coopereze pentru a acorda îngrijirea continuă și de durată a nou-născuților”

0
Eugenia-Grumezescu

Doctorul neonatolog Eugenia Grumezescu s-a alăturat echipei Sanconfind încă din 2017, de când s-a deschis maternitatea. De atunci, este altături de medicii la fiecare naștere care are loc aici și se îngrijește de fiecare nou-născut în prima lună de viață.

Ce este neonatologia, cum arată secția de neontalogie Sanconfid și alte informații utile aflăm chiar de la domnia sa în prima parte a interviului pe care a avut amabilitate să ni-l ofere.

Eugenia Grumezescu

Cum descrieți secția de neonatologie a spitalului SanConfind? Ce trebuie să aibă o astfel de secție astfel încât mămica să stea liniștită că micuțul este pe mâini bune?

Secția de neonatologie a spitalului SanConfind este structurată în sistem rooming-in, nou născutul sănătos la termen fiind îngrijit în același salon cu mama, încurajând astfel alăptarea. În secția de neonatologie se îngrijesc nou-născuții începând cu asistența la naștere, până la cele mai complexe îngrijiri și tratamente pentru susținerea adaptării neonatale la viața extrauterină. Nou-născuții din terapie intensivă neonatală beneficiază de aparatură medicală performantă, incubatoare moderne, mese radiante pentru resuscitarea neonatală, aparate  pentru ventilație mecanică, monitoare cardio-respiratorii, lampă de fototerapie, posibilitatea de efectuare a screening-ului metabolic extins și cel auditiv, montare cercei.

Citește și: Dr. Mihalache: “La Maternitatea SANCONFIND încurajăm nașterea naturală”

Multe mame fac confuzie între pediatrie și nenatologie. Ne puteți explica diferența și de ce nu trebuie confundate?

Neonatologia este o specialitate desprinsă din pediatrie datorită faptului că patologia și tratarea nou-născutului este vastă și diferită de patologia pediatrică. Pentru a răspunde prompt și pentru a ne putea ocupa de fiecare pacient/patologie în parte la standarde cât mai ridicate, a  fost nevoie de pregătirea specializată a medicilor, țintită pe aceste grupe de vârstă. Și să nu uităm de continua modificare a patologiei, din ce în ce mai frecventă și mai agresivă, ce necesită educație medicală continuă și “updatarea” la noile ghiduri naționale și internaționale. Neonatologul și pediatrul trebuie să coopereze pentru a acorda îngrijirea continuă și de durată a nou-născuților.

Cât timp se ocupă un neonatolog de noul-născut?

Neonatologia este specialitatea medicală care se ocupă cu studiul nou-născutului sănătos, cu depistarea, diagnosticarea și tratarea bolilor specifice acestei grupe de vârstă, precum și cu îngrijirea pentru menținerea în viață a nou-născutului prematur. Numai medicul neonatolog are pregătirea pentru a evalua și trata problemele medicale ale nou-născutului. Imediat după naștere, neonatologul este primul care ia contactul cu nou-născutul și îl verifică, îl șterge, se acordă primul ajutor în caz de probleme respiratorii. Toate aceste manevre au loc pe o masă radiantă în imediata apropiere a mamei pentru a-l vedea. În condiții sterile, este clampat cordonul ombilical, apoi urmează clipa magică a întâlnirii dintre mamă și copil. În concluzie, medicul neonatolog are rolul atât în reanimarea și stabilizarea nou-născuților cu probleme, cât și în evaluarea tuturor nou-născuților, pentru a se asigura că nu există probleme medicale ascunse. Ulterior se îngrijește de acesta până la vârsta de 1 lună.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele