UPDATE: Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA într-un nou dosar

0

Pe lângă participarea la ceremonia de inaugurare a fostului președinte american, Donald Trump, în ianuarie 2017, Liviu Drangea este acuzat de procurorii DNA că ar fi primit foloase necuvenite pentru sine și pentru partid constând în servicii de lobby, prestate în toamna lui 2017, în valoare de 100.000 de USD, din care 45.000 ar fi fost achitați de Dimitrescu Gheorghe.

 

Fost consilier al lui Florin Iordache și fost consul la New York, George Dimitrescu este acuzat de procurorii DNA de cumpărare de influență. Potrivit procurorilor, la data faptei era consilier parlamentar. Din investigațiile publicate în urmă cu patru ani, când scriam la HotNews.ro, rezultă că aceste servicii de lobby intermediate de Dimitrescu vizau întâlniri cu vicepreședintele american de la acea vreme, Mike Pence și cu președintele Camerei Reprezentanților, Paul Ryan. Aceste întâlniri nu s-au concretizat.

”Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea Nicolae-Liviu cu înalți oficiali americani. În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu Gheorghe, în perioada iunie – iulie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat în favoarea acestuia, influența reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promițând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe primul în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat”, se arată în rechizitoriul DNA.

Gheorghe Dimitrescu a fost numit consul general – şef al Consulatului General al României la Bonn, Germania, pe data de 28 decembrie 2017. A fost rechemat pe 15 ianuarie 2021.

Știre inițială

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA într-un nou dosar. Fostul preşedinte al PSD și al Camerei Deputaților este acuzat de trafic de influenţă şi de folosire a influenţei sau autorităţii în legătură cu prezenţa sa, în 2017, la ceremonia de învestire a preşedintelui Donald Trump.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

Liviu Dragnea ar fi participat la ceremonia de inaugurare a lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA cu ajutorul lui Gheorghe Dimitrescu, fost consilier al fostului deputat Florin Iordache.

Potrivit rechizitoriului, în perioada ianuarie 2017 – mai 2017, Liviu Dragnea ar fi primit de la un om de afaceri foloase necuvenite pentru sine şi pentru partid: asigurarea accesului la evenimentele din cadrul ceremoniei de la Washington de învestire a preşedintelui SUA, din perioada 17 – 21 ianuarie 2017, în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obţinut prin intermediul unui om politic şi de afaceri american, vicepreşedinte al Comitetului Prezidenţial de Inaugurare, şi asigurarea, cu ajutorul celorlalţi doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby şi consultanţă politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte.

„Banii respectivi ar fi fost plătiţi, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice şi conturi bancare în Cipru, (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalţi doi oameni de afaceri)”, arată DNA.

În rechizitoriu se mai arată că Liviu Dragnea ar mai fi acceptat de la acelaşi om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai – iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalţi oficiali din SUA.

„În acest context, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influenţa reală pe care o avea faţă de prim-ministrul şi alţi membri ai Guvernului României, promiţându-i că îi va determina pe aceştia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar şi al intelligence, pe care respectivul le avea în România”, se arată în comunicat.

Iar în perioada mai – octombrie 2017, Liviu Dragnea şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa ce decurg din calitatea de preşedinte al unui partid politic faţă de Gheorghe Dimitrescu, precum şi faţă de alte două persoane, în scopul de a obţine, în aceeaşi perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine şi pentru partid, cu încălcarea dispoziţiilor Legii 334/2006 privind finanţarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD (din care 45.000 de euro ar fi fost achitaţi de Gheorghe Dimitrescu).

Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea şi perfectarea unor vizite ale lui Nicolae-Liviu Dragnea cu înalţi oficiali americani.

„În schimbul foloaselor primite de la Gheorghe Dimitrescu, în perioada iunie – iulie 2017, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea ar fi traficat în favoarea acestuia influenţa reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promiţând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe primul în funcţia de consul general al României la Bonn, lucru care s-a şi întâmplat”, explică DNA.

Vezi și Dragnea: Am stat destul în penitenciar

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin lui Dragnea.

În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei şi Gheorghe Dimitrescu, la data faptei consilier parlamentar al lui Florin Iordache, pe vremea când acesta era deputat PSD, dar şi fost consul al României la Bonn, pentru cumpărare de influenţă.

Liviu Dragnea se află în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Fostul lider PSD a avut mai multe conflicte cu cei din conducerea Penitenciarului Rahova, unde execută pedeapsa, intentând mai multe procese.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele