Economia Franței și-a diminuat activitatea cu 35%, din cauza pandemiei de COVID-19

Institutul Naţional de Statistică din Franţa: Dacă activităţile agricole "ar urma să continue într-un ritm apropiat de cel normal", la fel ca şi în cazul industriei agroalimentare, în schimb "în restul industriei, va fi menţinută doar jumătate din activitate"

0

Măsurile de izolare destinate combaterii pandemiei de coronavirus au condus o diminuare a activităţii economice cu aproximativ 35% în Franţa, cu efecte diferite în rândul sectoarelor economice, a estimat joi Institutul Naţional de Statistică din Franţa (INSEE), transmite AFP, citată de Agerpres.

 

INSEE a comparat “nivelul de activitate din săptămâna aceasta cu cel aşteptat într-o săptămână normală” şi a ajuns la concluzia că activitatea economică şi cheltuielile gospodăriilor sunt la aproximativ 65% comparativ cu nivelul normal.

Pentru a evalua pierderile de activitate în rândul diferitelor sectoare, INSEE a utilizat datele trimise de companii şi federaţii profesionale, precum şi, în mod inedit, datele privind consumul de energie, utilizarea transporturilor feroviare sau tranzacţiile cu cardurile bancare, iar analiza a antrenat concluzia că dacă activităţile agricole “ar urma să continue într-un ritm apropiat de cel normal”, la fel ca şi în cazul industriei agroalimentare, în schimb “în restul industriei, va fi menţinută doar jumătate din activitate”.

În acelaşi timp, sectorul construcţiilor a înregistrat o pierdere masivă, de 89%, serviciile una de aproximativ 36%, unele dintre aceste servicii fiind foarte afectate, precum transporturile, hotelurile şi restaurantele, însă altele mult mai puţin precum telecomunicaţiile.

Serviciile precum cele de educaţie, îngrijirea copiilor şi activităţi sportive au înregistrat o diminuare a activităţii de 14%.

În concluzie, cifrele care arată o pierdere de activitate de aproximativ 35% “par coerente cu primele informaţii disponibile cu privire la situaţia salariaţilor, din care o treime sunt în activitate la locul obişnuit de muncă, o treime sunt în telemuncă iar o treime sunt în şomaj parţial”, precizează INSEE.

De asemenea, Institutul naţional de statistică din Franţa susţine că, în present, consumul gospodăriilor este cu 35% sub nivelul normal, ca urmare a reducerii la minim a anumitor cheltuieli, precum cele pentru textile, articole de îmbrăcăminte dar şi anumite bunuri din industria manufacturieră.

Ca urmare a situaţiei incerte, INSEE a decis să suspende publicarea prognozelor de creştere anuală.

Evoluţia PIB-ului “este strâns legată de scenariu de ieşire din criza sanitară”, subliniază INSEE.

Franța nu este, însă, singura țară afectată de coronavirus, economia mondială, în ansamblul său, fiind amenințată de această criză care pare să se transforme din una de sănătate în una financiară.

Zilele trecute ministrul elen de Finanţe, Christos Staikouras, avertiza că economia Greciei se va contracta anul acesta, din cauza măsurilor restrictive impuse pentru limitarea pandemiei de coronavirus (COVID-19), dar proiectata recesiune va fi temporară, iar Banca Centrală a Greciei a înrăutăţit prognoza de creştere a economiei în acest an de la 2,4% la 0%, din cauza efectelor negative ale pandemiei.

Totodată, Banca americană de investiţii Goldman Sachs se aşteaptă ca Produsul Intern Brut mondial să se contracte cu aproximativ un procent în 2020, un declin economic mai important decât cel înregistrat după criza financiară globală din 2008.

Banca de investiţii se aşteaptă ca PIB-ul în economiile avansate să se contracte „foarte mult” în al doilea trimestru, inclusiv o cădere de 24% în SUA, ceea ce ar reprezenta un declin de două ori şi jumătate mai mare decât recordul înregistrat vreodată de Statele Unite în perioada postbelică.

 

Citește și: Goldman Sachs: Economia mondială riscă un declin mai puternic decât cel înregistrat după 2008, din cauza pandemiei de COVID-19

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele