Elena Udrea la proces în ”Gala Bute”: O mizerie de dosar

Dinu Alexandru

Fostul ministru Elena Udrea a declarat, luni, că dosarul „Gala Bute”, în care a fost condamnată în primă instanţă la şase ani închisoare, este o „mizerie”, susţinând că ar trebui achitată.

Elena Udrea s-a prezentat luni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde s-a judecat primul termen al apelului declarat în dosarul „Gala Bute”. Procesul a durat doar câteva minute, fiind amânat pentru data de 27 noiembrie, deoarece avocaţii nu au avut timp să studieze motivele de apel depuse de DNA.

Citiți și Claudiu Manda, PSD se aliază cu Elena Udrea în lupa contra DNA

„Şase ani închisoare pentru ‘Gala Bute’, în condiţiile în care nu mi s-a admis expertiza. Infracţiunea de abuz în serviciu este o infracţiune cu prejudiciu. Din moment ce nu avem expertiză, de unde ştim că avem prejudiciu? Acesta este numai un exemplu din tot ce este în această mizerie de dosar. Eu am colaborat de la început cu organele de urmărire penală, cu instanţa de judecată. Ei nu au colaborat cu mine (…) Decizia de condamnare era deja luată de când a ajuns dosarul la ÎCCJ. Este obligatoriu să fiu achitată. Dacă nu există prejudiciu, dacă nu există nimeni acuzat de vreo greşeală în acest dosar, un ministru nu face proceduri. Dacă s-a greşit cumva în procedura care s-a derulat la minister, atunci ar trebui să mai fie cineva vinovat, gen — şeful de servciu sau directorul care a derulat procedura, ori în acest dosar nu este nimeni acuzat, în afară de ministru, care a luat şi şase ani închisoare”, a declarat Udrea.

Citeste si...  Vlad Voiculescu exclude, pentru moment, carantinarea Capitalei, dar anunță noi restricții

Elena Udrea s-a plâns în faţa jurnaliştilor că denunţul împotriva şefei DNA Laura Kovesi şi a fostului prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, a fost soluţionat de Parchet într-o singură zi.

„Am făcut nişte denunţuri, dar nu m-a băgat nimeni în seamă. Eu am denunţat în ianuarie 2015 pe domnul Coldea şi doamna Kovesi şi, la vremea aceea, doamna procuror Morar a închis foarte repede denunţul. Cel mai rapid denunţ soluţionat vreodată, într-o zi. Eu alte denunţuri nu am, acelea au fost singurele denunţuri şi nu numai că nu m-au ajutat pe mine, dar acum descoperim că ceea ce a spus eu atunci era adevărat”, a spus Udrea.

Fostul ministru Elena Udrea a fost condamnată de ÎCCJ, pe 29 martie, la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”, sentinţa nefiind definitivă. Udrea a primit cinci ani pentru luare de mită, patru ani pentru aceeaşi infracţiune şi o pedeapsă de şase ani tot pentru luare de mită, precum şi şase ani pentru abuz în serviciu. Ea a fost achitată pentru folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Pedepsele au fost contopite, urmând ca ea să execute pedeapsa cea mai mare — de şase ani.

În acelaşi dosar, Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare, Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare.

Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Citeste si...  Sechestru pe averea fostului ministru Sevil Shhaideh

ÎCCJ a mai decis ca fostul ministru Elena Udrea să plătească aproape 3 milioane euro despăgubiri. Ea ar trebui să achite suma de 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile către Autoritatea Naţională pentru Turism, dar şi sumele de 695.367 lei şi 296.076 lei, precum şi să restituie echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii a sumei de 600.000 euro către martorul Corin Boian şi a sumei de 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean.

În acelaşi dosar, instanţa a dispus ca Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei de Box, condamnat la cinci ani închisoare cu executare, să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL) către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei.

Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume, Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care inculpata îl conducea.

Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).

Fostul ministru al Dezvoltării mai este acuzat că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile, cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la ‘Gala Bute’, prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

Citeste si...  UPDATE: O fată de 13 ani a fost răpită din curtea casei

Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *